marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Morți după transfuzii. Clasarea cazului, nelegală

Cazul deceselor în urma unor transfuzii făcute la Craiova, în 2017, ar putea fi redeschis. Inițial, procurorul a clasat dosarul în care se făceau cercetări cu privire la decesul a 5 pacienți. Superiorii spun însă că soluția dată este nelegală și că ar fi nevoie de noi verificări și expertize medicale.

Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor în februarie 2017. Doi pacienți, o femeie de 81 ani și un bărbat de 67 ani, au decedat atunci după ce ar fi primit sânge stricat la Spitalul „Filantropia” din Craiova.
În total, 12 persoane au beneficiat atunci de transfuzii de sânge, 6 dintre acestea prezentând reacții adverse. Cei doi pacienți au decedat la scurt timp. Alți trei, ulterior.
S-au făcut mai multe anchete, între altele stabilindu-se că sângele din unele pungi folosit la transfuzii avea aspect degradat, de culoare neagră, pentru că nu a fost stocat și manevrat corespunzător. De altfel unul dintre pacienți a spus că a văzut cum asistentele dezghețau pungile de sânge sub jet de apă, în chiuvetă.    

   Pentru că a constatat mai multe nereguli la unitatea medicală, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a aplicat sancțiuni. Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova a fost amendat cu suma de 25.000 lei, iar medicul care a fost de gardă, vineri, dar și asistentele, cu câte o mie de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Recomandarea Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezenţa medicului curant, în intervalul orar 8-13. Ei au făcut după-amiaza, când nu era medic în secţie. Inspectorii noştri au verificat scriptic datele şi s-a constatat că pungile de sânge administrate pacienţilor coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Foaia de observaţie nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat. Asistenţii trebuia să completeze aceste date”, a precizat atunci Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au deschis un dosar penal în care au făcut cercetări pentru ucidere din culpă, vizați fiind șeful de atunci de la Secția de Hematologie și două asistente. Cazul a fost clasat însă, anul acesta, la sfârșitul lunii iunie, după ce procurorul care făcut cercetarea a considerat că nu sunt probe suficiente, iar fapta nu există. Aceasta deși Institutul de Medicină Legală stabilise că putea exista o legătură între decese și transfuzii. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a analizat clasarea și a considerat-o nelegală.
„Conform Deciziei nr.23/14.09.2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie- Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii, singurul organ judiciar competent material cu verificarea legalităţii şi temeiniciei soluţiei adoptate în dosarul nr.l724/P/2017 este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Prin ordonanţa nr. 77/II/2/2021 din data de 05.08.2021, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a apreciat că soluţia dispusă de procuror în dosarul nr.l724/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova este nelegală, ordonanţa fiind comunicată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru a aprecia”, au transmis joi reprezentanții Parchetului Teritorial Dolj.

Motivare
La solicitarea „Jurnalul Olteniei”, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat motivele pentru care soluția procurorului de la Parchetul Teritorial Craiova de clasare a cazului a fost considerată nelegală.
„Temeiul de drept în baza căruia s-a dispus clasarea cauzei este greșit. Se impune efectuarea unei noi expertize medico-legale, în condițiile art.181 Cod procedură penală, având în vedere concluziile neclare exprimate prin actele medico-legale existente la dosar. La efectuarea urmăririi penale să se aibă în vedere dispozițiile Legii 282/2005 și ordinele subsecvente, privind respectarea de către personalul medical a managementului calității, utilizarea terapeutică a sângelui și a componentelor sanguine umane și sistemul de hemovigilență. Pentru două dintre paciente, concluziile medico-legale nu exclud existența unei legături de cauzalitate între transfuzia sângelui și deces”, au precizat, pentru „Jurnalul Olteniei”, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Politica