sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul „Filantropia”, buget cu multe zerouri pentru aparatură performantă

Conducerea Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” Craiova are în vedere dotarea aparaturii existente cu echipamente ultramoderne, destinate investigării și tratării pacienților care trec pragul unității spitalicești.

1.523,00 mii lei va aloca, astfel, Primăria Craiova spitalului din subordine, pentru achiziția noii aparaturi. Proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Filantropia pe anul 2021 a fost votat de majoritatea consilierilor locali, în cadrul ședinței de săptămâna trecută.

Potrivit documentului cu pricina, banii vor fi folosiți pentru achiziționarea unui număr de patru incubatoare hibrid închis-deschis și pentru transport intraspitalicesc, în valoare de 642 de mii de lei, patru incubatoare deschise performante – 125 de mii de lei și două incubatoare deschise tip masă de reanimare, al căror preț este de 94 de mii de lei. Totodată, suma dedicată suplimentării bugetului unității spitalicești include și costul studiului de fezabilitate pentru construirea noului spital de pediatrie, din incinta Spitalului „Filantropia” – 662 mii de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Demersurile în vederea suplimentării bugetului de venituri şi cheltuieli, pe anul 2021, cu suma de 1.523,00 mii au fost centralizate după cum urmează:

– 773,00 mii lei la sursa 43.10.16. „Sume din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea investițiilor în sănătate”, urmare a alocării de fonduri de la bugetul de stat prin transfer către autoritatea locală pentru Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova;

– 750,00 mii lei, la sursa 43.10.14  „Subvenţii din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății”, din care 88,00 mii lei – reprezentând cofinanțarea asigurată de autoritatea publică, în cuantum de minimum 10% din valoarea aparaturii medicale ce urmează a fi achiziționată de către instituția spitalicească și  662,00 mii lei – fonduri alocate din bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Craiova pentru obiectivul de investiții „Studiu de fezabilitate privind construire imobil cu destinația de spital în str. Filantropia 1”.

În altă ordine de idei, chiar dacă proiectul a trecut de votul majorității, au fost solicitate o serie de precizări pentru a înțelege mai bine necesitatea investiției și, mai exact, buna gestionare a banilor.

În acest sens, consilierul local USR-PLUS, Cezar Drăgoescu, a ridicat problema bugetării banilor pentru studiul de fezabilitate al spitalului de pediatrie, lucru care s-a întâmplat acum și nu la începutul anului.

Managerul unității spitalicești, doctorul Radu Liviu, a fost prezent la ședință și a explicat de ce a fost nevoie de această rectificare bugetară.

„La începutul proiectului, noi am evaluat în baza studiului de piață realizat de noi, o valoare a proiectului studiului de fezabilitate. În urma studiului de prefezabilitate au apărut noi cheltuieli referitoare la expertize tehnice, topografice, astfel încât a crescut valoarea. În momentul de față, noi cerem doar rectificarea bugetului în urma studiului de prefezabilitate”, a declarat directorul Spitalului „Filantropia”.

La rândul său, primarul Craiovei a completat afirmațiile acestuia, subliniind importanța construirii spitalului, pentru care au început să se aloce cu mult mai puțin bani în comparație cu alte municipalități.

„Acest studiu de fezabilitate ne costă un milion de lei și vă rog să vă uitați la alte lictiații să vedeți cât costă aceste studii pentru alte municipalității și o să vedeți că este studiul cel mai ieftin. Nici nu vreau să mă gândesc cum poate să plătească municipiul Cluj-Napoca opt milioane de euro doar pentru un concurs de soluții, doar pe cum să arate partea arhitecturală a unui spital.

Această sumă m se pare înfiorător de mare, dat fiind faptul că noi am construit cu opt milioane de euro un spital municipal cu patru corpuri. Asta ca să vedeți că ce v-am prezentat aici este foarte puțin pentru un spital de pediatrie de care au nevoie craiovenii și întreaga regiune Oltenia”, a transmis edilul urbei, Lia Olguța Vasilescu.

În final, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, pe anul în curs, cuprinde:

·        Total venituri 235.122,00 mii lei (veniturile secţiunii de funcţionare în sumă de 182.155,00 mii lei, veniturile secţiunii de dezvoltare în sumă de 52.967,00 mii lei);

·        Total cheltuieli – 235.928,00 mii lei (cheltuielile secţiunii de funcţionare în sumă de 182.162,00 mii lei, cheltuielile secţiunii de dezvoltare în sumă de 53.766,00 mii lei).

Politica