marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prisma lui Brâncuși din inima Craiovei, atracție unică în lume

Au fost finalizate lucrările Centrului Internațional „Constantin Brâncuși”, din curtea Muzeului de Artă Craiova, dedicat prestigiosului sculptor oltean.

Proiectul a fost gândit de arhitectul Dorin Ștefan și pus în aplicare de Consiliul Județean Dolj. Instituția a atras fonduri europene pentru realizarea complexului muzeal, realizat în amintirea și admirația lui Constantin Brâncuși.

Unicitatea construcției este dată de prisma de sticlă, înaltă de peste 12 metri, formată din zeci de lamele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„A fost finalizată construcția din sticlă, dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, din curtea Muzeului de Artă.

Săptămâna aceasta a fost montat capacul și s-au făcut ultimele retușuri ale îmbinărilor cubului. Unic în lume, ansamblul din sticlă oferă imagini spectaculoase atât ziua, cât și noaptea”, precizează Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Lucrările au fost reluate în această primăvară, după ce, pe perioada iernii, complexul a intrat în conservare.

Pentru realizarea fabuloasei prisme, pe șantierul de lângă Muzeul de Artă a fost adusă o macara de 200 de tone și un sistem de ventuze cu ajutorul cărora se manevrează foile din sticlă. Totodată, circulația a fost oprită în dreptul instituției mai multe zile la rând, astfel încât lucrările să se desfășoare fără dificultate.

„Panouri din sticlă de peste 2,5 tone și 12 metri lungime se montează, în aceste zile, pentru a completa forma perfectă a prismei de la Centrul Internațional <<Constantin Brâncuși>>.

Pe șantierul construcției a fost adusă o macara de 200 de tone și un sistem de ventuze cu ajutorul cărora se manevrează foile din sticlă.

Munca specialiștilor este extrem de migăloasă, astfel încât se pot monta doar două astfel de panouri în fiecare zi. În total, 23 de lamele vor finaliza întreaga construcție de sticlă a Centrului „Brâncuși”, transmitea, în mai, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Arhitecții au gândit complexul „Brâncuşi” drept un Centru Turistic Interactiv unic în lume. Centrul cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție.

La suprafață se află prisma unicată din sticlă, înaltă de 12,6 metri, în care se va putea ajunge cu ajutorul unui lift. Ea conține o interpretare la scară largă a două dintre operele lui Brâncuși – „Ovoidul” și „Pasărea Măiastră”, însă ele pot fi zărite doar din interiorul prismei, nu și din afara ei. Exemplaritatea prismei este dată de modul în care a fost ridicată, reprezentând o provocare imensă pentru constructori. Bucățile de sticlă ce intră în alcătuirea acesteia nu au vreun sistem metalic de prindere, fiind lipite doar cu un silicon special, ceea ce presupune grijă și dexteritate maxime.

În ceea ce privește lucrările, acestea sunt derulate de firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL, care s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de CJ Dolj.

Valoarea totală a proiectului a fost de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA).

Totodată, deși a fost desemnată firma responsabilă cu demararea și execuția lucrărilor, asocierea Manelli Impresa SRL – Scotta SRL  a apelat la o companie specializată din Germania. Astfel, constructorul a colaborat cu Montec International, singura firmă din Europa și printre puținele din lume care pot realiza astfel de bucăți mari de sticlă, folosite pentru realizarea prismei.

Politica