joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Insula Rhodos a rămas fără curent electric și fără apă

O mare parte din insula Rhodos a rămas duminică fără curent electric și apă, din cauza unui incendiu de vegetație care a afectat rețelele de alimentare.

Incendiul s-a extins mai repede decât se așteptau autoritățile, din cauza temperaturilor mari și a vegetației foarte uscate. Ambele centrale electrice de pe insulă au fost închise, așa că s-a întrerupt curentul și apa. Zeci de pompieri au intervenit de urgență. Au primit ajutor de la voluntari, de la armata elenă și de la avioane specializate. Aeronavele au luat apă direct din mare.

Sunt incendii și în apropiere de Patras, în Peloponez. Focul a început în pădurile din zona de deal și s-au extins apoi în zona de coastă. De asemenea, din cauza focului, autostrada care leagă Patras de Corint și Atena a fost blocată. Pe unde au trecut flăcările, au rămas în urmă distrugeri mari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Măslinii mei au ars, doar animalele mari au scăpat. Magazia cu 300 de pachete pentru vânzare a ars, la fel și găinile, iepurii, tot”, se plânge un localnic.

Și coasta Turciei de la Mediterana este în flăcări, scrie digi24.ro  La nici treizeci de kilometri nord de Rhodos este stațiunea Marmaris din Turcia. Aici continuă să ardă pădurile din apropierea hotelurilor.

În total, 117 incendii de pădure au mistuit suprafețe mari din coasta de sud a Turciei în cinci zile.  Distrugerile se văd și din satelit.

Șapte oameni au murit din cauza flăcărilor în Turcia.

Cele mai multe incendii sunt acum sub control, dar încă sunt focare în zonele turistice Manavgat, Bodrum și Marmaris. Pompierii țin flăcările departe de hotelurile pline de oameni, dar fermele și localitățile rurale din apropiere au fost afectate serios de flăcările mistuitoare.

„Când flăcările s-au apropiat de sat și vântul a început să bată, focul s-a răspândit prin tot satul. Incendiul este peste case. Nu înțeleg cum s-a întâmplat”, povestește un localnic.

„Satul nostru a ars în 15 minute. Din cauza vântului puternic, din păcate asta s-a întâmplat”, a relatat un alt martor.

Incendii sunt însă și în Sicilia. Pompierii au avut peste 250 de intervenții. Focul a ajuns chiar pe o plajă din Catania, unde au ars umbrelele și șezlongurile din lemn. Sute de turiști au fost evacuați pe mare. 

Pe de altă parte, Italia se confruntă zilele acestea cu fenomene meteorologice extreme. În nord, țara este grav afectată de inundații în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspândirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidențiale.

Canicula, care agravează incendiile, va mai continua câteva zile.

Politica