joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova împuțită. Iridex „certată” de Olguța Vasilescu: „Sunteți total depășiți”

Începând cu 1 iulie, Iridex Group Salubrizare a început prestarea serviciului de colectare separată și transportul separat al deșeurilor din Municipiul Craiova. De atunci, orașul s-a umplut de gunoaie. În fiecare cartier au existat probleme legate de mizerie. Craiovenii se plâng de aproape o lună în legătură cu situația deplorabilă în care au ajuns zonele în care sunt amplasate ghenele de gunoi. Oamenii spun că pe cale oficială nu le răspunde nimeni, așa că își spun oful pe Facebook. Abia când sunt făcute „de fală” pe rețeaua de socializare, autoritățile mai mișcă ceva. Primarul Olguța Vasilescu dă vina mai mult pe foștii angajați de la Salubritate. Nu pe șefi, pe muncitori.

Joi, la ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Craiova, primarul orașului a încercat să explice cum a ajuns să conducă un oraș împuțit, în mai puțin de o lună. Lia Olguța Vasilescu spune că o parte din vină este a angajaților fostului operator, care nu s-au ținut de cuvânt. Nicidecum a Iridex, pe care edilul pare să o apere suspect de insistent, lăsând loc de interpretări legate de o posibilă înțelegere între părți.

 „În ceea ce privește colectarea gunoaielor din zona blocurilor, vreau să vă informez, ținând cont de faptul că este prima ședință după ce Iridex a intrat ca și operator de salubritate în Craiova. După cum știți, firma nu este în contract cu primăria municipiului. A fost o licitație publică, a durat foarte mulți ani, iar câștigătorul a fost stabilit de o instanță de judecată. Nu au început cu dreptul în Craiova, au început cu stângul, din păcate. Să știți că avem și noi a reproșa anumite lucruri vechii firme care a operat colectare gunoaielor până la data de 1 iulie. La presiunea Consiliului Local am acceptat că trebuie să facem un protocol, pentru a se prelua toți oamenii de la Salubritate către noul operator. Motiv pentru care noul operator nu și-a căutat personal, bazându-se pe cei 200 de angajați care erau prinși în protocol că vor ajunge la Iridex. În ziua în care a intrat noul operator s-a trezit că mai are doar 70 de angajați care vor să continue această activitate. Deci din start mai mult de jumătate din angajați au fost pierduți pe drum. Mai mult decât atât, cei care au rămas la vechea firmă și care trebuia să continue activitatea au refuzat să își facă datoria în ultimele două săptămâni. Nu au mai strâns gunoaiele. La data de 1 iulie, Iridex a intrat într-o criză de personal și cu gunoaie nestrânse de peste două săptămâni în toate zonele orașului. Au încercat să facă recrutări de personal. Craiova este un oraș care are șomaj, dar nu s-au găsit nici măcar la Forțele de Muncă personal necalificat, pentru a putea face operațiunea. În aceste condiții au fost aduși oameni din alte localități, care nu cunoșteau străzile”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Craiovei recunoaște că noul operator a fost total depășit de când și-a început treaba, dar susține faptul că până în luna septembrie lucrurile vor fi puse la punct. Astfel, craiovenii vor mai sta în mizerie, cel puțin o lună.

 „A fost o perioadă dificilă, până când am intervenit noi, Primăria. Am stat de vorbă cu ei, le-am spus: <sunteți total depășiți>. De la Salubritate au mai plecat niște oameni la care noi nu voiam să renunțăm. Până la urmă i-am lăsat să plece la Iridex. Apoi, ne-au reproșat faptul că infrastructura Salubrității nu era pusă la punct. Noi am aprobat în ședința de consiliu că vom cumpăra niște containere, de fapt operatorul le va lua. Ele vin abia după două luni. Dar în această perioadă, el a spus că avem zone întregi în Craiova în care la platformele de blocuri nu mai există containere decât fără acea platformă și fără roți și că ele nu pot fi utilizate, motiv pentru care, la cererea noastră, a achiziționat 600 de containere care sunt deja pe străzile Craiovei, pe propria cheltuială. Am încercat să gestionăm cât mai bine această activitate, împreună cu operatorul. Mai sunt locuri de pus la punct. 20% dintre firme, deși sunt obligate să aibă contract cu Iridex, nu au semnat acest contract. Poliția Locală va începe o acțiune de a amenda aceste firme. Degeaba se duce operatorul să ia gunoiul, pentru că apoi vin firmele și depozitează gunoiul. În luna septembrie nu vom mai avea probleme”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Politica