joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljenii plătesc alți 500 mii lei, pentru Catedrala din Craiovița Nouă

Alți bani din buzunarul doljenilor pentru Catedrala din Craiovița Nouă, a cărei construcție pare să nu se mai încheie. Nu mai puțin de 500 mii lei din bugetul Doljului pe acest an ar urma să ajungă în vistieria Mitropoliei pentru continuarea lucrărilor la proiectul „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul Craioviţa Nouă”. Decizia ar urma să fie luată astăzi în ședința Consiliului Județean Dolj.

Potrivit reprezentanților administrației județene, Mitropolia Olteniei – Arhiepiscopia Craiovei a solicitat Consiliului Judeţean Dolj fonduri pentru continuarea lucrărilor la proiectul „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul Craioviţa Nouă”. Așa că, se va aproba un protocol de cooperare și „alocarea sumei de 500 mii lei de către UAT Judeţul Dolj, Mitropoliei Olteniei – Arhiepiscopia Craiovei, pentru continuarea finanţării lucrărilor la proiectul catedralei. Conform protocolului, mitropolia se obligă să folosească banii pentru lucrări, nu în alte scopuri.
Sunt însă ani prea mulți de când mitropolia tot construiește, iar catedrala pare să nu mai fie gata. Din 2007 Consiliul Județean alocă fonduri aproape anual, în baza unui parteneriat. Și Primăria Craiova, dar și enoriașii au contribuit cu bani pentru a vedea finalizată construcția. Când se va întâmpla acest lucru? Nu se știe.

Construcţia Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă a început iniţial în 1990. Piatra de temelie a fost pusă, în luna martie, de mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu. S-a reuşit turnarea fundaţiei, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri.
În 2006, Mitropolia Olteniei a hotărât reluarea construcţiei.
Într-o informare transmisă în 2017 Consiliului Judeţeana Dolj, la solicitarea fostului consilier judeţean Isidor Răducea, Mitropolia arăta că din banii de la administraţia doljeană „în perioada 2007-2013 s-au efectuat lucrări de rezistență infrastructură; rezistență suprastructură; arhitectură infrastructură etapa I, iar în perioada 2014-2016, lucrări parțiale de arhitectură etapa finală (tencuieli interioare și exterioare; hidroizolații), precum și introducerea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă incintă. Pentru sumele alocate de Consiliul Județean s-au făcut justificări anuale cu documente financiare la zi (facturi și situații de lucrări)”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acelaşi document, reprezentanţii Mitropoliei spuneau că pentru finalizarea Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul” este nevoie de 7,6 milioane de lei: „Conform devizului general actualizat, valoarea lucrărilor rămase de executat este de 7.617.273 lei, reprezentând lucrări de arhitectură etapa finală (acoperiș, tâmplărie), introducerea instalațiilor electrice, termice, sanitare, de utilizare gaze naturale, ventilație climatizare, sonorizare, efracție, amenajare spații verzi, utilaje și echipamente tehnologice, precum și împrejmuirea”.

Politica