joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Restricții, în Europa, pentru neimunizații COVID: În baruri, doar cu certificat de vaccinare

Tot mai multe guverne europene plănuiesc să introducă vara aceasta certificatul de vaccinare pentru accesul în diferite spații publice, precum barurile sau restaurantele.

În prezent, țările europene încearcă diferite strategii pentru a încuraja oamenii reticenți să accepte vaccinurile. În Suedia, un studiu este derulat de Universitatea din Lund pentru a examina dacă oferta unui voucher de 20 de euro ar putea convinge oamenii. În Olanda, la centrele de vaccinare se distribuie hering, tot ca măsură de încurajare a nehotărâților.

Dar cel mai spectaculos rezultat a fost înregistrat de Franța, unde milioane de oameni s-au grăbit să se vaccineze, după ce au aflat că accesul la distracție le va fi blocat vara aceasta, în cazul în care rămân neimunizați. Decizia nu este una acceptată de toată lumea. În jur de 160.000 de persoane au protestat în weekend față de introducerea acestui certificat de vaccinare, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu toată opoziția, certificatul va fi solicitat la accesul în restaurante, baruri, muzee, cinematografe și la marile adunări publice, începând cu luna august. Nu va fi nevoie de el la malluri. Însă prefecții locali vor avea posibilitatea de a impune măsura la marile centre comerciale, dacă vor considera că acest lucru este necesar.

Adolescenții de 12-17 ani nu vor avea nevoie de acest permis până la sfârșitul lui septembrie.

Un alt compromis atins de parlamentari prevede că angajații din sectorul sanitar și din restaurante sau baruri nu vor fi concediați dacă rămân nevaccinați, dar pot fi suspendați, fără salariu.

Exemplul francez este urmărit în alte țări.

Luni, Irlanda a permis industriei ospitalității să își deschidă spațiile interioare, dar doar clienților care au un certificat digital de vaccinare sau pe cel eliberat de autoritățile naționale.

Din 6 august, un permis verde asemănător va fi necesar în Italia, pentru accesul în baruri și restaurante, piscine publice, săli de fitness, evenimente sportive, concerte, târguri, muzee, cinematografe și teatre.

Spania nu are o politică națională, dar autoritățile regiunii Galicia solicită un certificat de vaccinare sau un test COVID negativ pentru accesul în hoteluri sau restaurante.

În Belgia, accesul la evenimentele în aer liber cu mai mult de 1.500 de oameni va fi limitat de la 13 august la oamenii care au un certificat de vaccinare.

Boris Johnson a spus că intenționează să limiteze accesul în cluburile de noapte din Anglia, începând cu luna septembrie. Doar cei vaccinați se vor bucura de distracție.

În Germania, politicienii dezbat aprig pe tema metodelor prin care ar putea convinge cetățenii să se vaccineze. În jur de 49,4% dintre germani sunt complet vaccinați și 61% au făcut prima doză. Dar campania a încetinit în ultimele săptămâni. Presa locală a relatat că mulți germani au ratat programările pentru a doua doză din simplul fapt că au plecat în vacanțe.

În weekend, șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Helge Braun, a sugerat că persoanele nevaccinate ar trebui să fie obligate să își reducă contactele și să aibă accesul restricționat la restaurante, cinematografe și stadioane.

În Austria, accesul în restaurante, teatre, hoteluri sau săli de fitness necesită un certificat de vaccinare, un test negativ sau dovada vindecării recente de COVID.

Un „Coronapass” este obligatoriu și în Cipru, pentru toți cei care intră în interior în restaurante sau baruri.

Și Danemarca solicită un „Coronapass” pentru accesul în restaurante și în spațiile culturale.

În Letonia, nevaccinații pot merge la terase, dar nu au acces în interior în restaurante, săli de fitness și teatre. Situația este similară în Lituania.

În Portugalia, certificatul de vaccinare (sau un test negativ) este cerut vineri seară și în weekend în mai bine de 60 de orașe unde rata de infectare este mare.

Și Slovenia restricționează accesul în baruri și restaurante pentru cei nevaccinați.



Politica