miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii de familie şi infecţioniştii, asaltaţi în această perioadă de pacienţi cu infecţii respiratorii

Medicii de familie şi infecţioniştii sunt asaltaţi în această perioadă de pacienţi cu infecţii respiratorii. „Parcă suntem în luna aprilie. Este o patologie pe care o întâlnim în mod obişnuit în lunile aprilie-mai”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. 

Atipic pentru această perioadă a anului, circulaţia rinovirusurilor – virusurile care provoacă majoritatea răcelilor comune – este mai intensă, ne-a spus dr. Adrian Marinescu, directorul medical interimar al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti.

„Infecţiile respiratorii cu rinovirusuri sunt frecvente în această perioadă. Ele evoluează endemic, nu epidemic – asta înseamnă că apar mai multe cazuri la un moment dat. Circulaţia lor a început în luna mai şi probabil că vor persista circa o lună de acum”, spune medicul infecţionist. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numărul exact al românilor afectaţi de infecţii respiratorii nu este monitorizat în această perioadă. În lunile de vară, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) nu supraveghează circulaţia infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS).

 „Supravegherea IACRS şi a gripei, la nivel naţional, s-a încheiat în luna mai. În timpul verii avem numai supraveghere de tip sentinelă pentru detectarea circulaţiei virusurilor gripale”, a declarat Veronica Zoicaş, purtătorul de cuvânt al instituţiei. 

Până la această dată, nu a fost confirmat niciun caz de gripă pe teritoriul României, potrivit informaţiilor furnizate de CNSCBT, scrie adevarul.ro

România nu este singura ţară care se confruntă cu o creştere a cazurilor de infecţii respiratorii în această perioadă.

În SUA, medicii au observat acelaşi fenomen, potrivit NBC 12. Pe lângă răceli, o altă infecţie virală circulă în rândul copiilor din Statele Unite: boala gură-mână-picior. 

Şi Marea Britanie se confruntă cu un val de răceli în această perioadă, scrie The Guardian. Medicii britanici au observat o creştere a cazurilor de infectare cu virus sincţial respirator. Şi el, la fel ca rinovirusururile, provoacă răceli comune, dar poate fi periculos pentru bebeluşi, copii mici şi bătrâni din cauza unor complicaţii precum bronşiolita şi pneumonia.

Politica