joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

EMA: O afecțiune rară, trecută ca posibil efect secundar în prospectul vaccinului Johnson & Johnson

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat joi că va trece în prospectul vaccinului anti-COVID produs de Johnson & Johnson faptul că serul poate duce la apariția sindromului Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară.

EMA a precizat că acesta este un efect secundar „foarte rar” al vaccinului Janssen, administrat în doză unică, al companiei americane Johnson & Johnson.

Potrivit EMA, 108 cazuri de sindrom Guillain-Barré au fost semnalate în lume până la data de 30 iunie, la un număr de peste 21 milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul Janssen.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dintre acestea, o persoană a decedat.

„După ce a evaluat datele disponibile, Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă al EMA (PRAC) a considerat că o relaţie cauzală între vaccinul COVID-19 Janssen şi sindromul Guillain-Barré este posibilă”, a informat agenţia într-un comunicat.

În același timp, EMA a subliniat însă că avantajele vaccinului Janssen continuă să depășească riscurile, scrie Agerpres.

Studiile au arătat că doza unică de Johnson & Johnson protejează împotriva variantelor de virusuri mai contagioase, inclusiv tulpina Delta, și este eficientă în prevenirea unei forme severe a COVID.

Sindromul Guillain-Barré este o afecţiune a nervilor periferici caracterizată printr-o slăbiciune, chiar o paralizie progresivă, care debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor şi urcă uneori până la a afecta muşchii respiratori, apoi nervii de la nivelul capului şi al gâtului.

EMA a transmis că, deşi astfel de cazuri au fost semnalate foarte rar, profesioniştii din sănătate trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele sindromului neurologic spre a „permite un diagnostic precoce, îngrijiri şi tratament”.

Avertismentul referitor la sindromul Guillain-Barré este inclus şi în prospectul vaccinului anti-Covid al AstraZeneca/Oxford. Atât Johnson & Johnson, cât și AstraZeneca utilizează aceeaşi tehnologie pe bază de adenovirus.

EMA mai precizează că nu a fost stabilită nicio legătură între sindrom şi vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Politica