sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Membrii familiilor bolnavilor de cancer ar putea primi concediu plătit și suport psihologic

Bolnavii de cancer ar putea primi un sprijin nepreţuit în lupta pentru viaţă. Membrii familiei pot avea concediu plătit de stat pentru le fi alături în momentele grele din spital. Şi cu toţii ar putea primi sprijin psihologic gratuit pentru a nu fi doborâţi de povara suferinţei.

Preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, este inițiatoarea proiectului.

Documentul prevede ca orice asigurat care îngrijeşte un bolnav de cancer să beneficieze de concediu de cel mult 45 de zile într-un an, plătit de stat cu 85 la sută din venituri. Astfel îl va putea susţine pe cel suferind la tratamente şi la intervenţiile chirurgicale, scrie agerpres.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul mai prevede dreptul la cel puţin o şedinţă de evaluare psihologică şi la minimum cinci şedinţe gratuite de consiliere psihologică şi pentru pacient şi apropiaţi.

”Știința oferă posibilitatea, în acest moment, ca, atunci când ai un diagnostic de cancer, să nu mai fie o condamnare. E important să ne aliniem la standarde europene„, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit studiilor, 30 la sută dintre pacienţii oncologici se sting din cauza depresiei, refuză să mai lupte.

”Cinci la sută din pacienții oncologici din România au acces la servicii de psiho oncologie. Este dezastruos. Este experiența de viață cea mai cumplită”, a declarat Dr. Laszlo Csaba Degi, director, Societatea Internaţională de Psiho Oncologie.

Anul trecut, 2,7 de milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticaţi cu cancer, iar 1,3 milioane au murit din cauza bolii.

Politica