joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rata de infectare cu Covid în Europa este în creștere, inclusiv în România

Majoritatea statelor europene se confruntă cu o creștere a ratei de infectare cu coronavirus în ultimele două săptămâni, iar în mai multe țări aceasta chiar s-a dublat față de precedentele 14 zile.

“În prima imagine, graficele reprezintă incidența numărului de cazuri: diferența procentuală a numărului de cazuri a ultimelor 14 zile raportat la numărul de cazuri a 14 zile precedente acestora.

Mai exact, rata de creștere / scădere din 2 în 2 săptămâni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Culorile:

-bleu și albastru reprezintă stagnare – scădere

-roz și roșu: creștere de până la 200% (roșu închis)

Observații:

– cu o lună în urmă, în majoritatea Europei incidența cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, câteva excepții fiind în Rusia, Portugalia și UK

– în momentul actual, Europa este în creștere a incidenței, majoritatea țărilor fiind în creștere cu până la 200%.

Partea de jos a imaginii (graficele):

– reprezintă evoluția în dinamică a mediei ultimelor 7 zile a numărului de cazuri, normalizată la 1 milion de locuitori.

– creșterea cea mai mare este în Cipru, urmată de UK și Olanda;

– în Europa a crescut incidența cazurilor de aprox. 3,4 ori în 19.07.2021, comparativ cu o lună în urmă. (https://ourworldindata.org/covid-cases)

Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19.

Prin vaccinare împotriva COVID-19:

-se reduce riscul de infectare;

-se reduce riscul de transmitere a virusului;

-se reduce considerabil riscul de spitalizare;

-se reduce considerabil riscul de deces”, arată un mesaj transmis de Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, RO Vaccinare.

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în perioada 11-17 iulie, săptămâna 28, au fost mai multe cazuri de COVID, cu 38,9% faţă de săptămâna precedentă, subliniind că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare.

„Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale cu 38,9% faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că media cazurilor din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 40,7 cazuri.

El a menţionat că dintre cazurile de infectări cu varianta Delta, 54% sunt constituite în 23 de focare, cu cinci mai multe faţă de săptămâna 27, din care sunt 17 focare familiale şi şase focare de colectivitate din Bucureşti şi din şapte judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman.

„În 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variantă Delta, ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susţină transmiterea comunitară la nivel naţional. Totuşi, aceste cazuri care nu au o evidenţă şi nu au o legătură epidemiologică menţionată reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluţiei epidemiologice viitoare. De asemenea, din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, opt persoane erau vaccinate, ceea ce reprezintă 8%, din care şase cu două doze. Intervalul de la momentul efectuării celei de a doua doze şi până la confirmarea testului pozitiv este între 11 şi 125 de zile. Practic, avem 6% persoane vaccinate cu schemă completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecţie cu variantă Delta”, a explicat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a mai precizat că sunt înregistrate şi patru decese cauzate de infecţia cu varianta Delta, ultimul fiind al unei persoane de sex feminin, în vârstă de 90 de ani, din judeţul Iaşi, având condiţii medicale preexistente şi nefiind vaccinată anti-SARS-CoV-2.

„Practic, niciuna dintre persoanele care au decedat, din păcate, ca urmare a infecţiei cu această variantă virală Delta nu fusese vaccinată”, a punctat el.

Foto: Facebook

Politica