Femeile care vor să muncească până la 65 de ani nu pot ieşi mai devreme la pensie decât anticipat, adică cu penalizare

Codul Muncii a fost modificat astfel încât, femeile să poată opta pentru pensionarea la 65 de ani, dacă îşi informează angajatorul cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Însă, odată luată această decizie nu se mai pot răzgândi, iar în cazul în care o fac vor fi nevoite să se pensioneze anticipat, adică cu penalizare, conform modificărilor aduse legii pensiilor în 2019 de ministrul de-atunci al Muncii, Olguţa Vasilescu.

Concret, cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariata poate opta în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la vârsta de 65 de ani.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Codul muncii a fost modificat, încă din 2018, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care s-a stabilit că femeile pot opta, dacă vor, să îşi continue raportul de muncă până la 65 de ani, fără ca angajatorul să se poată opune.  

Potrivit avocatnet.ro, în acest caz, contractul de muncă poate înceta înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani doar prin concediere, demisie sau pensionare anticipată.

Numai că, noua lege a pensiilor, propusă şi aprobată de ultimul Guvern PSD prevede că, începând cu luna septembrie 2021, pensia anticipată va fi acordată doar cu penalizare de cuantum.

La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condiţiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum şi se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.  

În prezent, pensia anticipată poate fi obţinută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, dar numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.  

Populare

Recomandări

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 05.06 – 11.06.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Mike Pence, fostul vicepreședinte al lui Trump, va candida la alegerile prezidențiale din 2024

Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence, intră în...

DOLJ. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȚI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 05.06 – 11.06.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina, prelungite până în septembrie

Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale...