joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mănăstirea Arnota din judeţul Vâlcea a sărbătorit 385 de ani de atestare documentară

Mănăstirea Arnota din judeţul Vâlcea a sărbătorit 385 de ani de atestarea documentară, în ziua de duminică, 11 iulie 2021. Lăcaşul de cult a fost atestat documentar printr-un zapis la 11 iulie 1636.

Potrivit unei legende, la începutul domniei sale, Matei Basarab s-a salvat de turci în aceste locuri ale Vâlcii, în pădurile de deasupra Mănăstirii Bistriţa. Înscăunat cu ajutorul unui paşă, acesta nu a avut de la bun început recunoaşterea sultanului de la acea vreme. Prezenţa în zonă nu a fost întâmplătoare, întrucât tatăl său, vel-vornicul Danciu, oştean de seamă al lui Mihai Viteazul, ridicase înainte aici o ctitorie. A scăpat cu viaţă datorită arnăutului care şi-a dat viaţa pentru el, motiv pentru care a jurat să ridice în semn de recunoştinţă un lăcaş de închinăciune, din cărămidă.

Biserica este necropolă a domnitorului Matei Basarab, dar şi a părintelui acestuia, ambii strămutaţi, primul de la Târgovişte, iar tatăl de la Alba Iulia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mănăstirea Arnota se află la 37 de kilometri depărtare de Râmnicu Vâlcea, spre Horezu, în satul Bistriţa din comuna Costeşti.


foto: captură video YouTube

Politica