joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Canicula a ucis un miliard de animale marine, în Canada

Temperaturile extreme înregistrate în provincia Columbia Britanică din vestul Canadei a provocat moartea midiilor, scoicilor și a altor animale marine din regiune. Practic, viețuitoarele au fost „fierte” la propriu la țărm, sub valul de caniculă.

Potrivit estimărilor, nu este exclus ca vremea extremă să fi ucis până la un miliard de animale marine, scrie libertatea.ro care citează CNN.

Profesorul Christopher Harley, de la departamentul de zoologie al Universității din Columbia Britanică, a descoperit midiile care au început să putrezească în cochilii pe plaja Kitsilano, de lângă Vancouver.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am simțit mirosul de pe plajă înainte să ajung acolo, pentru că erau deja o mulțime de animale moarte din ziua precedentă”, a spus Harley, care studiază efectele schimbărilor climatice asupra ecologiei țărmurilor stâncoase unde trăiesc scoici, midii și stele de mare.

O zi mai târziu, specialistul a mers împreună cu unul dintre studenții săi în parcul Lighthouse din zona de vest a orașului Vancouver, unde spune că a găsit „o catastrofă”.

„Era un pat de midii care acoperea țărmul și cele mai multe dintre aceste animale muriseră”, a declarat profesorul.

Deși scoicile atașate de roci sunt obișnuite să fie expuse la aer și la lumina soarelui în timpul refuxului, ele nu pot supraviețui la temperaturi de peste 37 de grade Celsius foarte mult timp, explică Christopher Harley. Iar în ultimele zile ale lunii iunie, în Vancouver, temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius, cu valori și mai ridicate în zonele de plajă. Mai mult, o cameră de termoviziune folosită de Harley și de studentul lui indicat chiar și peste 50 de grade Celsius pe unele suprafețe.

Profesorul crede că valul de caniculă ar fi putut ucide până la un miliard de midii și alte animale marine din Marea Salish, care include strâmtoarea Georgia, Puget Sound și strâmtoarea Juan de Fuca, însă a precizat că este vorba doar despre estimări preliminare.

Brian Helmuth, profesor de biologie marină la Universitatea Northeastern, a precizat că paturile de midii acționează ca un sistem de avertizare timpurie pentru sănătatea oceanelor, astfel că moartea acestor viețuitoare poate provoca „un efect în cascadă” asupra altor specii.

Cercetătorii din domeniul climei au vorbit despre un val de căldură „fără precedent” înregistrat în Columbia Britanică și au avertizat că din cauza schimbărilor climatice, astfel de fenomene vor fi din ce în ce mai frecvente.

La finalul lunii iunie, orășelul montan Lytton, din Columbia Britanică, a devenit unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă.

Temperaturile au ajuns aici la 49,5 grade Celsius, mai ridicate decât au fost vreodată în Las Vegas, un oraș aflat în deșert, la peste 2.000 de kilometri sud de Lytton.

Între 25 iunie și 1 iulie autoritățile din Columbia Britanică au înregistrat peste 700 de decese, adică de trei ori mai mult decât până acum.

Politica