miercuri, aprilie 17, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studiul de prefezabilitate pentru Spitalul de Pediatrie din Craiova, aprobat de consilierii locali

Continuă demersurile înaintate de municipalitatea craioveană privind construirea Spitalului de Pediatrie.

Consilierii locali au aprobat marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, studiul de prefezabilitate realizat de Spitalul Municipal „Filantropia”, suspus spre aprobare de executiv. Investiția de aproape 50 de milioane de euro, ce se va realiza cu ajutorul fondurilor europene, constituie o prioritate pentru Primăria Craiova, pregătită să absoarbă cu orice preț finanțarea.

„Trebuie să aprobăm studiul de prefezabilitate pentru Spitalul de Pediatrie, urmând ca în septembrie, sperăm noi, să avem gata și studiul de fezabilitate. Astfel, în momentul în care se aprobă PNRR-ul, să putem fi printre primii care depunem cerere de finanțare pentru acest spital.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este vorba despre o investiție de peste 48 de milioane de euro, fără TVA, cu o suprafață de aproape 32.000 mp și, după un calcul sumar, ar ieși o investiție de circa 1.5000 euro pe metru pătrat. Această sumă va cuprinde inclusiv dotările din spital, aparatura necesară.

Eu sper să ne mișcăm foarte repede și cu studiului de fezabilitate și să fim printre primii care depunem acest proiect. Oricum, sunt două axe pe care îl putem depune – pe PNRR și pe Programul Operațional de Sănătate, motiv pentru care nu ne facem probleme că nu am putea lua pe fonduri europene”, a precizat Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Potrivit edilului, noul spital presupune construirea de noi corpuri de clădiri, dar și reabilitarea vechiului sediu al Maternității Filantropia. În cadrul noii construcții se vor regăsi, între altele, un sector de spitalizare continuă, spitalizare de zi, chirurgie de zi, zonă de îngrijire ambulatorie sau o zonă de servicii diagnosticare și tratament.

Spitalul Clinic „Filantropia” a elaborate astfel un studiu de prefezabilitate în contextul creșterii siguranței pacientului și îmbunătățirii infrastructurii spitalicești, prin care s-a urmărit relocarea şi gruparea specialităţilor ce funcţionează astăzi în clădiri diferite, împreună cu alte spaţii identificate ca necesare pentru buna desfăşurare a activităţii clinice, inclusiv funcţiuni conexe, într-o nouă clădire în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, care să răspundă standardelor şi cerinţelor actuale de calitate şi să faciliteze abordări integrate ale serviciilor de sănătate.

„A reieșit necesitatea construirii unui spital de pediatrie prin relocarea Secţiilor de Pediatrie si Maternitate ce funcţionează astăzi în pavilioane diferite, la adrese diferite, împreună cu alte spaţii identificate ca fiind necesare pentru buna desfăşurare a activităţii clinice, într-o nouă clădire, conformă cu standardele actuale de calitate, pentru a putea oferi servicii de îngrijiri medicale de calitate, integrate.

Pentru acest obiectiv este necesară demolarea pavilioanelor C1, – C30, luând în considerare păstrarea, reabilitarea şi reorganizarea pavilionului C7 si C10, cu valoare istorică şi funcţie de reprezentativitate. De asemenea, se va analiza posibilitatea menţinerii și integrării în ansamblu a pavilionului C5.

Dimensionarea obiectivului se va realiza luând în considerare funcţiunile necesare de relocat, precum şi alte spaţii medicale noi şi funcţiuni conexe, necesare bunei funcţionări a spitalului (imagistică, explorări funcţionale, fizioterapie şi recuperare medicală, farmacie, sterilizare centrală, spitalizare şi chirurgie de zi, etc), ţinând totodată cont de criteriul demografic de adresabilitate al Spitalului Clinic Municipal „FILANTROPIA”.

Spitalul nou construit va avea un impact teritorial major si va îndeplini nevoile esenţiale ale populaţiei din judeţul Dolj si respectiv din regiunea Oltenia în domeniul asistenţei medicale şi de lungă durată, al îngrijirii mamei si copilului, al asistenţei medicale a grupurilor vulnerabile care au acces scăzut la serviciile primare de sănătate. Astfel, se va acorda o atenţie deosebită mamelor în special din mediul rural si a celor din categoriile dezavantajate socio- economic/ vulnerabile din judeţul Dolj si regiunea Oltenia”, se arată în proiectul de hotărâre.

Inițiativa privind studiul de prefezabilitate a viitorului spital a fost votată în unanimitate de consilierii locali.

Politica