sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tenismene românce retrase de la J.O. Înțepături între ministrul Novak și FRT

Ministrul Tineretului și Sportului s-a declarat „mâhnit” de situația creată de decizia mai multor jucătoare române de tenis calificate la Jocurile Olimpice de a se retrage de la cel mai mare eveniment sportiv al planetei și anunță măsuri care vor afecta federația de tenis pe viitor.
„Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul. Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort și valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câștigă milioane de euro și care respectă aceste principii. De aceea, este de neînțeles pentru mine decizia sportivelor noastre.
Cu siguranță, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanța pentru Federația Română de Tenis. Aștept reacția oficială a federației referitor la acest caz”, a anunțat Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului, într-o postare pe facebook.

Reacția Federației Române de Tenis nu s-a lăsat prea mult așteptată. Pe site-ul frt.ro a fost publicat un răspuns adresat ministrului Novak.
„Stimate Domnule Ministru,
Federația Română de Tenis a luat la cunoștință postarea dumneavoastră de pe o rețea de socializare cu privire la neparticiparea unor sportive din tenis la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, și dorește să facă următoarele precizări.
Prima dintre aceste precizări reprezintă corectarea unei inadvertențe: Nu „toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice”. Este vorba doar de sportivele calificate în proba de simplu, pentru că Federația Română de Tenis va fi reprezentată la JO Tokyo 2020 de sportivele Monica Niculescu și Raluca Olaru, calificate în proba de dublu feminin, care vor reprezenta cu mândrie România, și tenisul românesc, la Jocurile Olimpice din Japonia.
Apoi, trebuie spus că tenisul, în ultima perioadă, a devenit unul dintre cele mai profesioniste sporturi la nivel individual. Din acest motiv toți jucătorii și jucătoarele sunt foarte atenți cu programul lor, și cu starea lor de sănătate. Am putea chiar adăuga că jucătoarele, în mod special, sunt foarte atente, mai ales atunci când vine vorba despre probleme fizice.
Astfel, o altă precizare importantă, este aceea că toate cele 4 sportive calificate în proba de simplu la Jocurile Olimpice nu refuză pur și simplu să participe, ci au probleme fizice: fie sunt accidentate, așa cum știți prea bine că este cazul sportivei Simona Halep – care, din păcate pentru ea și pentru tenisul românesc, s-a retras și de la Roland Garros și de la Wimbledon – fie au fost accidentate în perioada recentă și nu sunt complet refăcute și antrenate pentru a se prezenta corespunzător la această competiție cu adevărat specială de la Tokyo.
Să nu uităm, domnule Ministru, că aceste jucătoare au reprezentat țara noastră la nivel internațional ori de câte ori a fost nevoie de ele, inclusiv acum 2 ani, când România a jucat fără niciun fel de finanțare din partea MTS în semifinalele Federation Cup, cea mai importantă competiție feminină pe echipe naționale la nivel mondial, și s-a clasat printre primele 4 națiuni ale lumii.
De asemenea, trebuie să amintim și faptul că Federația Română de Tenis nu a fost subvenționată de către MTS sau de statul român timp de peste 3 ani, și, cu toate că s-a insistat pe soluționarea acestei probleme, nu am găsit prea multă înțelegere din partea Ministerului pe care îl conduceți acum dumneavoastră. În plus, trebuie spus că finanțarea primită pentru acest an este mult sub nivelul unei federații moderne și de succes cum este Federația Română de Tenis.
Toate cele de mai sus, coroborate cu restricțiile impuse de Pandemia COVID 19, au adus jucătoarele în situația de a lua aceste decizii, pe care Federația Română de Tenis, preocupată de starea de sănătate a tuturor jucătorilor de tenis din România, le respectă”, se arată în comunicatul federației de tenis.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a adoptat o atitudine mai echilibrată, anunțând că așteaptă concluziile comisiilor interne care analizează situația.
„Comitetul Olimpic și Sportiv Român a decis astăzi în ședința Comitetului Executiv analizarea situației create în urma retragerii jucătoarelor de tenis din Echipa Olimpică „Team Romania”.
În data de 20.06.2021, Federația Română de Tenis a informat COSR că Simona Halep, Sorana Cîrstea, Patricia Țig, Irina Begu sunt accidentate și este necesară retragerea lor din Echipa Olimpică pentru JO Tokyo 2020. Ulterior, Ana Bogdan devenit eligibilă pentru competiția olimpică dar a renunțat la participare.  
Din motive justificate, ținând cont de prejudiciul de imagine și cel financiar, Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță, Comisia Medicală și Comisia de Etică vor analiza cazul creat și vor înainta concluziile Comitetului Executiv.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a sprijinit și finanțat în acest ciclu olimpic Federația Română de Tenis pentru pregătirea componenților Lotului Olimpic.
Participarea sportivilor români în competiția olimpică de tenis mai este posibilă după validarea locurilor cotă. Astfel, dublul feminin Monica Niculescu – Raluca Olaru este eligibil pentru a participa la Jocuri iar Horia Tecău și Florin Mergea așteaptă un wild-card din partea Federației Internaționale. Data limită de acordare, 5 iulie 2021”, se arată în comunicatul COSR.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica