sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cei vaccinați cu Johnson & Johnson ar putea avea nevoie de un rapel cu Pfizer sau Moderna

Persoanele vacccinate anti-Covid cu serul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea avea nevoie de rapelul cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager Pfizer / BioNTech sau Moderna, au explicat mai mulți specialiști în boli infecțioase din SUA pentru Reuters, potrivit Hotnews.

Unii dintre experţii din SUA spun că s-au vaccinat deja cu Pfizer ori Moderna, după ce au primit o doză a serului Johnson & Johnson, asta deși în prezent nu există un consens cu privire la eficienţa combinării a două vaccinuri diferite. Asta în timp ce Canada și unele țări europene permit deja oamenilor să se vaccineze cu două vaccinuri anti-Covid diferite.

În prezent nu există date suficiente care să arate cât de eficient este serul de la J&J împotriva noii variante.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Însă studiile din Marea Britanie arată că două doze ale vaccinurile Pfizer sau AstraZeneca sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei decât una.

„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puțin protejate împotriva bolii” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus profesorul Michael Lin, de la Stanford.

Centrul pentru prevenirea bolilor nu recomandă rapel, iar consilierii agenției au spus la o ședință publică de săptămâna aceasta că nu există încă dovezi semnificative că există o scădere a protecției vaccinurilor.

Angela Rasmussen, cercetător la Organizația pentru vaccinuri și boli infecțioase a Universității din Saskatchewan, a transmis că a primit o doză de vaccin Pfizer în această săptămână după ce a primit J&J în aprilie.

Rasmussen i-a încurajat pe americanii care au primit vaccinul J&J să discute cu medicii lor cu privire la posibilitatea unei doze de rapel.

„Dacă locuiți într-o comunitate în care rata de vaccinare este scăzută, v-aș sugera să luați în considerare acest lucru”, a scris ea pe Twitter, mai precizează sursa citată.

Cancelarul german Angela Merkel a ales să se imunizeze cu o a doua doză dintr-un vaccin ARN mesager de la Moderna, după o primă injecție cu AstraZeneca, rezultând o „schemă de vaccinare mixtă”.



Politica