vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Salariații care au grijă de bolnavi de cancer ar putea cere anual un concediu plătit de 45 de zile

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații ar putea să apară în viitor și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege înregistrat miercuri la Senat.

Concediul ar urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni, scrie avocatnet.ro

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în proiect.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Pe deasupra, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii scriu că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și că se estimează că acesta va deveni în viitor principala cauză de deces din UE. În acest context, este nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori.

Politica