joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iile oltenești au îmbrăcat Parcul „Romanescu”

Creații din Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj sau Mehedinți au îmbrăcat, joi, aleile parcului „Nicolae Romanescu” din Craiova cu ocazia evenimentului „Craiova se îmbracă în ie”, ediția a VII-a.

Zona Foișor a fost transformată într-un atelier de costume populare din colțurile Olteniei, muncite cu trudă și dibăcie de familii de meșteri. Aceștia și-au adus și expus îndrăgitele creații, povestind cum pasiunea pentru folclor le-a fost transmisă ancestral.

Craiovenii au avut la dispoziție o după-amiază întreagă în care au putut lua parte la expoziția derulată cu prilejul Zilei Universală a Iei. Totodată, pe parcursul evenimentului, în timp ce meșterii le povesteau oamenilor cu câtă muncă și răbdare se lucrează la o ie, rulau filme și documentare despre tradițiile din Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am avut plăcerea să discutăm cu mai mulți creatori populari, care, în ciuda caniculei de afară, nu s-au abătut de la eveniment, fiind deschiși să răspundă curiozităților venite din partea publicului.

Totodată, cei care au vrut să-și cumpere câte ceva din creațiile aduse la expoziție, au fost liberi să-și aleagă din zecile de modele.

„Am venit cu ii tradiționale din zona Gorjului. Toate sunt cusute manual, de noi, în casă. Cele mai multe ii au ca motiv furca, făcut sub formă de V în zona bustului. Avem multe modele reprezentative și toate au altiță, aici, în zona noastră.

Am mai venit acum câțiva ani în Craiova, am participat la diverse concursuri și chiar am luat diplome.

Este o expoziție cu vânzare, dacă vrea cineva să cumpere, este liber. Ar fi păcat dacă ar vrea. Prețurile variază în funcție de complexitatea modelului, daca ia are mânecă scurtă sau lungă. Informativ, prețurile încep de la 450 de lei.

Cu totul, durează să lucrezi o ie o lună și jumătate, chiar două. Dacă sunt modele grele, nu le faci într-o lună. O ie simplă o faci imediat, dar noi nu prea facem modele simple. Acelea simple sunt de toată ziua, cele pe care le avem expuse aici sunt speciale, le ții o viață. Așa cum era înainte marchizetul, de sute de ani, așa vor fi și iile la rândul lor. Nu prea se mai fac, e greu”, ne-a povestit doamna Tantan Mărioara, creatoare din județul Gorj.

La eveniment a fost prezent și grupul Oltenia coase ie, format din membre reunite pentru aceeași pasiune –  folclorul oltenesc.

„Noi suntem grupul Oltenia coase ie. Ne-am întâlnit acum câțiva ani, în noiembrie 2014, și ne-am făcut acest grup. Suntem de aici din zonă, dar avem și prietene care vin din Bechet, de la Vâlcea, Slatina, Teleorman sau București.

Înainte de pandemie ne întâlneam lunar la școala unde predau eu, însă acum ne vedem puțin mai rar. Acum am profitat de ocazie să ne întâlnim aici, în Parcul „Nicolae Romanescu”.

Este prima dată când venim la această activitate în grup, pentru că obișnuiam să venim individual. Înainte se făcea Alaiul oltenesc și plecam din centru către parc. De data aceasta am zis să ne întâlnim aici și să arătăm lumii că ne pricepem să coasem. Am învățat acest lucru fie când eram mici, fie pe parcurs. În afară de câteva ii expuse aici, restul sunt cusute de noi. Zic că ne-am descurcat bine”, a povestit Rodica Rozalia Jianu, una dintre membrele grupului Oltenia coase ie.

Grupul este deschis pentru oricine este pasionat de confecționarea straielor oltenești, participarea fiind gratuită.

„Facem acest lucru ca să ne lăudăm și lucrăm pentru noi și cei dragi, nu facem un comerț din asta. Noi ne punem amprenta pe fiecare lucrare. Chiar dacă majoritatea iilor sunt lucrate după planșe, ele sunt interpretate personal. Avem trei modele de ii cu îngrădea, așa cum vedeți aici, dar niciuna dintre ele nu seamănă. Restul sunt cămăși cu altiță, zona de pe umăr. Erau concepute ca niște cămăși de lucru, dar noi le-am făcut de fală. Restul sunt cămăși cu altiță din regat, din regiunea Olteniei, Munteniei, Bucovinei.

Ce intră acum în Patrimoniul UNESCO este cămașa cu altiță. Altița poate să fie și separată sau cu mâneca întreagă.

Nu facem cursuri propriu-zise, cine vrea să intre în grup, va învăța văzând, făcând și cerând sfaturi. Discutăm pe grupul de Facebook „Oltenia coase ie” și nimic nu este cu bani. Cine vrea să învețe, învață. Tuturor ne trebuie timp să ne amintim anumite lucruri. Am avut multe fete și femei care au venit la noi și au învățat”, a mai spus Rodica Rozalia Jianu.

De iile din Dolj s-a ocupat doamna Zorița Crețu, mândră de creațiile expuse în fața publicului larg.

„Ne inspirăm din modelele vechi, cusute înainte. Toate sunt realizate tradițional, lucrate de obicei de părinți. Eu lucrez acum, de exemplu, un model autentic de șorț cu gogoși, dar din păcate acestea nu se mai prea găsesc și încerc să îl fac altfel.

Motivele folosite pentru ii sunt cele florale ori cele care reprezintă bogăția, recolta tradițiilor din zona respectivă. Ca și culori, în Dolj, predomină roșu și negru”, a povestit Zorița Crețu.

Evenimentul „Craiova se îmbracă în ie”, organizat de către Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova în parteneriat cu Muzeul Olteniei are drept scop promovarea tradițiilor oltenești prin creațiile autentice aduse din cele cinci județe. Mai mult, pe lângă costumele realizate de creatorii populari, artiști ai ansamblului și-au expus și ei o parte din creațiile reprezentative.

La finalul expoziției, începând cu ora 18:30, craiovenii au fost invitați la Teatrul de vară pentru a participa spectacolul „Iote vara oltenească”. Soliștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” care au urcat pe scenă au fost Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu,  Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Moțocu, Aneta Şişu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer și Liviu Dică, acompaniați de orchestra ansamblului dirijată de Nicolae Drăghia. Coregrafia spectacolului a fost semnată de Ionel Garoafă, iar scenariul șiregia, de Gabriela Rusu Pasarin.

Politica