joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cozile la intrarea în Grecia continuă să creeze neplăceri turiștilor români care merg în vacanță

Sunt din nou cozi la vămile către Grecia. Însă, joi a fost coadă şi la revenirea din vacanţă a românilor, adică la granţia dintre Grecia şi Bulgaria.

Oana Darie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, spune că situația ține în mod exclusiv de modul în care autoritățile elene decid să gestioneze punctele de frontieră.

Potrivit acesteia, există o defazare între anunțurile pe care Atena le transmite oficial către București și situația din teren. „Au fost și situații, inclusiv anul trecut, în care a existat o discordanță între normele anunțate oficial de autoritățile elene și practică, adică modul în care erau implementate acele norme. Aș vrea să subliniez că datoria Ministerului de Externe față de cetățenii români este să informeze – și o facem în mod constant – , dar informațiile pe care noi le transmitem cetățenilor sunt cele comunicate oficial de autoritățile elene”, a subliniat Oana Darie, joi seara, la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este un film pe care, din păcate, și dvs, și noi îl vedem din nou”, a adăugat ea.

„Modul în care sunt gestionate punctele de frontieră ține exclusiv de autoritățile elene”, a insistat Oana Darie. Ea a reamintit o situație de anul trecut, când oficial se știa că punctul de frontieră de la Nymphaia este închis, dar în practică, la punctul de frontieră, poliția de frontieră permitea punctual trecerea anumitor turiști, ceea ce făcea ca lucrurile să se „inflameze”.

Ea a reamintit că documentul ce trebuie completat de cetățenii români cu minimum 24 de ore înainte de a intra în Grecia, așa-numitul PLF, este în continuare în vigoare, iar dincolo de acest formular turiștii trebuie să prezinte cele trei documente alternative:

  • test molecular PCR;  până pe 26 iunie autoritățile elene permit și un document care să ateste efectuarea unui test rapid cu condiția ca acesta să fi fost prelevat cu 48 de ore anterior intrării în Grecia;
  • dovada vaccinării, cu condiția să fi trecut minim 14 zile fie de la doza 2, fie de la doza unică;
  • dovadă emisă de un laborator autorizat care să ateste trecerea prin boală – un diagnostic pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 între o perioadă cuprinsă între două și nouă luni.

Oana Darie atrage însă atenția că este posibil să intervină modificări, inclusiv după data de 26 iunie. „Așteptăm informații de la autoritățile elene și le vom comunica”, a promis oficialul MAE.

Politica