vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia, fierbinte

Oltenii nu vor scăpa nici în această vară de temperaturile caniculare, anunțate în special pentru sfârșitul lunii iunie. Temperaturi de aproape 40 de grade Celsius vor fi resimțite în județele Olteniei, cu precădere în Dolj.

Meteorologii au anunțat deja un Cod portocaliu de caniculă pentru această regiune, valabil joi și vineri, 24 și 25 iunie. Valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Pe timpul zilei, temperaturile vor depăși frecvent 37 și 38 de grade Celsius, fiind ridicate, totodată, și noaptea.

Am luat legătura cu dr. Ion Marinică, meteorolog al Centrului Meteorologic Regional Oltenia, care ne-a oferit mai multe detalii despre schimbările bruște de temperatură din zona de sud-vest a țării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Joi se va atinge maximul de căldură al acestui val când valorile de temperatură din Oltenia vor fi cuprinse între 34 și 39 de grade, iar în județele din vestul țării, unde este Cod roșu, se vor înregistra între 39 și 47 de grade.

Indicele de temperatură și umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, valabil în toată țara. Canicula a început de marți, cea mai mare temperatură înregistrată în Oltenia fiind de 33,7 grade Celsius la Calafat, la Bechet au fost 33,4 grade, iar la Craiova au fost 31,9 grade Celsius. De asemenea, din regiunea noastră, județul Dolj va fi cel mai afectat de caniculă”, a explicat meteorologul.

Chiar dacă valul de căldură ne-a luat prin surprindere, acesta nu se va extinde pe o perioadă îndelungată de timp, nefiind exclusă apariția ploilor sau a fenomenelor meteo instabile.

„Valul de căldură va ține până la data de 30 iunie, iar începând cu 3 iulie, temperatura va scădea sub 30 de grade, iar din data de 6 iulie, aceasta abia va atinge 25 de grade.

Acesta a fost un prim val de căldură al verii, chiar dacă valurile de căldură încep să apară după data de 1 iulie sau, în cel mai rău caz, la 1 iunie. De data aceasta însă căldura a venit brusc. O să avem pe tot parcursul verii valuri de căldură, dar și răcoriri care vor alterna cu acestea.

S-a trecut brusc de la ploi la caniculă. Toată lumea a vorbit despre ciclonul Mării Negre, că el a provocat nu știu ce fenomene. Ciclonii Mării Negre sunt retrograzi, adică merg invers față de traiectoriile normale de deplasare; ei sunt periculoși, într-adevăr, pentru Moldova, Dobrogea sau Muntenia, dar nu pentru Oltenia, în niciun caz. Pot apărea și la noi precipitații semnificative la anumite intervale de timp, dar nu va fi așa periculos cum a fost la Galați sau în alte zone din Moldova”, a mai spus dr. Ion Marinică.

Măsuri de protecție în zilele de caniculă

Expunerea la soare în zilele extrem de călduroase atrage după sine consecințe asupra organismului, cu precădere în cazul bătrânilor sau al copiilor. Oamenii trebuie să fie grijulii când vine vorba de efectele negative ale caniculei.

„Ca recomandări, în special pentru persoanele cu probleme de sănătate sau pentru persoanele în vârstă, le-aș spune să se ferească de caniculă cât de mult pot, să nu iasă în bătaia directă a soarelui. Trebuie să stăm la umbră, la aerul condiționat, să ne facem cumpărăturile de dimineață când este răcoare și să ne hidratăm corespunzător.

Putem să ieșim seara, pentru că, de obicei, după ora 18:00, dispare diferența de temperatură dintre locurile umbrite și cele expuse radiației solare, întrucât aerul se încălzește aproximativ la fel peste tot”, a conchis meteorologul Ion Marinică.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al Județului Dolj scot în evidență o serie de recomandări ce trebuie respectate cu strictețe în zilele când este anunțată caniculă. Astfel:

·        Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spații publice);

·        Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

·         Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

·        Beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

·        Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

·         Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

·        Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

·        Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

·        Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

·        Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

·        Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

·        Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; 

·        Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

·        Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Puncte de prim-ajutor, funcționale în Craiova și în județ

Autoritățile locale, respectiv județene, au deschis mai multe puncte sanitare de prim-ajutor, destinate persoanelor afectate de caniculă. Acestea vor fi asigurate cu personal medical, apă potabilă sau fotolii ori scaune pe care oamenii se pot odhini.

În municipiul Craiova se regăsec patru puncte prim-ajutor temporare, existând, de asemenea, cele permanente, reprezentate de cabinetele medicilor de familie sau farmacii.

„Avem funcționale cele 4 puncte de prim-ajutor: la Prefectură, la Piața Mare – în parcare, la casieria Direcției de taxe și impozite din cartierul Craiovița și la sediul Directiei de Asistență Socială din Lăpuș”, ne-au comunicat reprezentanții municipalității.

Și în restul județului există astfel de locații.

1. BĂILEŞTI

Puncte de prim-ajutor temporare – sptații publice: Casa de cultură, Grupul Şcolar Ştefan Anghel, Piața din Băilești, joia și duminica (asigurate de Primăria  Băileşti)

Puncte de  prim-ajutor permanente

a. Băileşti, str. Gen. Ghenescu, nr. 2 – cabinete medici de familie;

b. Băileşti, str. Victoriei, nr. 206 – cabinete medici de familie;

c. Spitalul Municipal Băileşti

2. CALAFAT

Puncte de prim-ajutor temporare – spații publice: Casa de Cultură Calafat (asigurat de Primăria Calafat)

Puncte de prim ajutor permanente

a. Calafat, str. Traian, nr. 5 – cabinete medici de familie;

b. Calafat, str. T. Vladimirescu, bl. I6 – cabinete medici de familie;

c. Calafat – Basarabi – cabinete medici de familie;

d. Calafat- Ciupercenii Vechi, str. Dorobanţi, nr. 13 – cabinete medici de familie;

e. Spitalul Municipal Calafat

3. FILIAŞI

Puncte de prim-ajutor temporare – spații publice: Casa de Cultură (asigurat de Primăria Filiaşi)

Puncte de prim-ajutor permanente

a. Filiaşi, str. T. Vladimirescu, nr.2- cabinete medici de familie;

b. Spitalul Orăşenesc Filiaşi;

4. SEGARCEA

Puncte de prim-ajutor permanente

1. Segarcea, str. Unirii, nr.50 –  cabinete medici de familie

2. Spitalul Orăşenesc Segarcea

5. DĂBULENI

Puncte de prim-ajutor permanente:

1. Dăbuleni – cabinete medici de familie

2. Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni

În ceea ce privește mediul rural,  primul ajutor se asigură de către cabinetele medicilor de familie şi farmacii.

Politica