joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Pavilionul Izvorului Ferdinand I din Băile Govora, distrus de un fag tăiat greşit

Pavilionul arcuit al Izvorului Ferdinand I, din staţiunea Băile Govora, judeţul Vâlcea, construit în 1922 şi restaurat în 2019 cu 400.000 de lei, a fost grav avariat de un fag de aproximativ 15 metri, căzut în timp ce era tăiat.

Echipa unui operator de exploatare a masei lemnoase angajat de către Ocolul Silvic din cadrul Romsilva, pe proprietatea căruia se afla pădurea de lângă pavilion, trebuia să îndepărteze mai mulţi arbori care periclitau existenţa obiectivului turistic. Muncitorii nu şi-au luat măsurile corespunzătoare de siguranţă, protecţie şi securitate, iar copacul a distrus tocmai construcţia la adresa căreia constituia o ameninţare, punând în pericol şi viaţa celor aflaţi în zonă.

Întâmplarea s-a petrecut în Parcul central al staţiunii, pe data de 7 iunie, dar s-a aflat de ea abia după publicarea imaginilor, scrie Adevărul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acestea surprind momentul tăierii fagului şi implicit al distrugerii obiectivului turistic, precum şi o persoană care fuge din zonă ca să-şi salveze viaţa. Parcul din Govora este considerat cel mai mare parc balnear din România – se întinde pe mai bine de 20 de hectare.

Pavilionul arcuit a fost construit în urmă cu aproximativ un secol cu scopul de a adăposti pacienţii care fac cură cu apa de la Izvorul Ferdinand I.

Acesta este considerat cel mai răcoros loc din Govora, unde temperaturile sunt constante la 20 – 22 grade Celsius.  

„Copacii din spate, erau picaţi, aplecaţi practic peste acoperişul pavilionului. De aceea, ne-am văzut nevoiţi încă din 2017 să solicităm îndepărtarea acestora, pentru că reprezentau un adevărat pericol”, explică pentru „Adevărul” Violeta Niţescu, managerul general al SC Băile Govora SA.  

Lucrările de îndepărtare a arborilor cu potenţial de risc au început în 2019, dar ulterior au fost stopate din motive necunoscute. Sub promisiunea că pericolul va fi înlăturat, societatea a reabilitat pavilionul, investiţie care s-a ridicat la aproximativ 400.000 de lei. Toate dantelăriile din lemn au fost executate de un maestru, exact cum au fost în perioada interbelică. 

Acum, întreaga responsabilitate cade pe umerii celor care au executat tăierea, aceştia vor fi nevoiţi să suporte cheltuielile cu repararea pavilionului: „O să-şi asume costul reparaţiei. Trebuie refăcut totul, scheletul de lemn, stâlpii de susţinere, ţiglă etc. O să fie exact cum a fost”, a spus managerul Violeta Niţescu.    

Până în acest moment, nu se cunoaşte valoarea pagubelor create. „Avem o firmă care face o estimare pe care o vom transmite operatorului. Aştept expertiza celor care au lucrat acolo”, mai spune reprezentanta SC Băile Govora SA.

Politica