joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sorin Cîmpeanu: Elevii ar trebui înscriși din start la orele de educație sexuală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, din punctul său de vedere, elevii ar trebui înscriși din start la cursurile de educație sexuală și că părinții vor putea să facă o cerere de retragere de la această disciplină, dacă au rezerve.

„Părinții care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscriși din start la această disciplină”, a explicat ministrul la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Întrebat dacă e potrivit ca materia de studiu să se numească „educație sexuală”, ministrul a spus că nu are absolut nicio emoție în privința termenului „sexual”, chiar dacă e conștient că sunt mulți părinți pentru care termenul poate genera idei preconcepute.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În momentul de faţă aşa se numeşte, chiar dacă ştiu foarte bine că programa şi de educaţie sanitară cuprinde toate aceste noţiuni. Deja de la clasa a XI-a, lucrurile încep să fie foarte complexe în această programă pe partea de educaţie sexuală. Este vorba, însă, de un număr foarte mic de copii, disciplina fiind una opţională, care urmează această disciplină, educaţia sanitară cu componenta de educaţie sexuală”, a adăugat Cîmpeanu.

Acesta a mai adăugat că, din punctul său de vedere, actuala programă de educaţie sanitară este una foarte bună.

„Ar trebui mers pe programa deja existentă. Programa de educaţie sexuală, inclusă în cea de educaţie sanitară, este foarte bună, este gradual începând de la clasele mici până la lucrurile foarte complexe, în anii terminali de liceu”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu consideră că disciplina trebuie predată de personal competent, de profesori de biologie sau chiar de medici. De asemenea, ministrul a considerat că educația sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educație parentală, pentru că sunt mulți părinți care nu înțeleg lucrurile în profunzime.

„Mulți părinți nu înțeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educația sexuală trebuie să meargă în paralel cu educația parentală”, a adăugat ministrul.

Cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care împiedică introducerea educației sexuale în școli a generat dezbateri aprinse în Parlament miercuri, 16 iunie.

În forma trimisă anul trecut la promulgare, Parlamentul a înlocuit „educația sexuală” cu „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore a fost condiționată de acordul scris al părinților.


Politica