vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Valeriu Gheorghiță: Varianta Delta, mai contagioasă, ar putea deveni dominantă și la noi în țară

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, avertizează că România s-ar putea confrunta cu un nou val al pandemiei COVID și că varianta Delta, mai contagioasă, ar putea deveni dominantă și la noi în țară.

„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte. Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze”, a spus Gheorghiță.

El a precizat că această variantă e cu 50% mai contagioasă decât virusul inițial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Studiile arată ca o persoană infectată îmbolnăvește 5 oameni, nu 2,3 ca tulpina inițială din Wuhan”, a explicat el.

Medicul a mai spus că vaccinurile sunt eficiente și împotriva acestei variante, dacă avem schema completă de vaccinare.

„Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 – 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 – 15% .Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor”, a adăugat el.

„Este important ca toți oamenii să aibă acces la vaccinare. DSP sub coordonarea prefectului va stabili un calendar de activități pentru a putea organiza mai bine acțiunile de comunicare și infromare. Este important să anunțăm populația. S-ar putea să ajungem la situații cum anumiți primari se vor uita cum vor fi carantinate localitățile lor pentru că în perioada în care era momentul să se vaccineze nu s-au desfășurat aceste activități. Până la finalul lunii iulie fiecare localitate să fi avut o echipă mobilă de vaccinare”, a adăugat medicul.

Politica