joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ Ministrul Ioana Mihăilă a plecat de la Craiova mai supărată decât medicii neplătiți

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a avut o întâlnire cu reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu managerii celor două spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății și cu doctorul coordonator al campaniei de vaccinare. Ulterior, Ministrul a mers în vizită la centrul de vaccinare de la Sala Polivalentă din Bănie, acolo unde a aruncat scurte priviri la activitatea pe care medicii o desfășoară.

Am discutat despre problemele din spitale și despre cum putem grăbi și eficientiza deschiderea spitalelor, pentru a crește accesul pacienților non-covid la serviciile medicale. Am discutat despre cum putem reorganiza activitatea de vaccinare așa încât să direcționăm resursele umane și materiale spre mediul rural, unde deocamdată procentul persoanelor vaccinate este unul mai redus”, a spus Ministrul Sănătății.

Înainte de sosirea Ministrului Sănătății, cadrele medicale de la centru de vaccinare s-au plâns despre felul în care sunt tratați. Aceștia spun că sunt neplătiți și erau nerăbdători să primească explicații în acest sens din partea Ministrului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Plățile s-au făcut în cursul acestei săptămâni către toate centrele de vaccinare. Există o metodologie prin care centrele de vaccinare cer finanțare de la autoritățile locale. Autoritățile locale solicită finanțare către direcțiile de sănătate publică, ele solicită finanțare Ministerului Sănătății. Ultimele plăți pe care le-am făcut sunt cele aferente lunii aprilie. Din câte știu, în urmă cu o săptămână s-au realizat deschiderile de conturi. Vineri s-au făcut deschiderile de conturi. Acesta este circuitul. Pe acest circuit nu au fost întârzieri. Ei au primit banii pe luna aprilie. Tot ce facem este cu scopul de crește dorința personalului să se implice în campania de vaccinare”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

După ce a explicat care este situația legată de întârzierile salariale ale cadrelor medicale, Ministrul Sănătății a mai răspuns la două întrebări, apoi s-a ridicat, brusc, și a părăsit sala de conferințe. Ioana Mihăilă, aparent deranjată de întrebările jurnaliștilor, nu a mai vrut să discute și nu a oferit nicio explicație.

Probabil ministrul nu a avut de la bun început chef să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, devreme ce s-a lăsat rugată de câteva ori să se așeze pe un scaun, în sala în care urmau sa aibă loc declarațiile de presă. Nu este exclus ca această să-și fi dorit să spună ceva scurt, din picioare.

Un asistent ce s-a alăturat campaniei de vaccinare din Bănie a rămas surprins de atitudinea Ministrului Sănătății și de felul în care Ioana Mihăilă a plecat de la Sala Polivalentă, fără să mai stea de vorbă cu cineva.

Avem un contract și nu e corect ca acesta să nu se respecte. Cum să se respecte atâta timp cât noi lucrăm din aprilie, suntem în iunie și nimic. Doamna ministru nu a binevoit să ne asculte, cel puțin pe noi cei din prima linie, pentru că suntem direct implicați. Dacă punem accent pe vaccinarea populației, vrem să fim respectați. Vaccinarea merge din ce în ce mai slab. A scăzut rata de incidență, iar când lumea a văzut că s-a renunțat la mască, oamenii au crezut că s-a dus pandemia. Noi încercăm să aducem cât mai multă lume la vaccinare. Până la urmă este timpul nostru. Nu am avut ocazia să vorbesc cu doamna ministru. S-a urcat în mașină și a plecat”, a spus Ștefan Mihai, asistent medical.

Politica