vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Andrei Baciu: Certificatul digital european pentru COVID-19 va fi descărcat de la 1 iulie

Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional în România la 1 iulie, relatează Agerpres.

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a afirmat Baciu la Senat.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat marți în plenul Parlamentului European că toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să înceapă să emită certificatele de călătorie, pentru că altfel ar putea apărea „un blocaj uriaș” la 1 iulie 2021.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„E important să începem chiar de acum cu eliberarea acestor certificate. Cu cât mai multe probleme rezolvăm acum (…), cu atât va fi mai ușor procesul pe durata verii. Altfel, riscăm să avem un blocaj uriaș la 1 iulie și nu ne putem permite acest lucru”, a declarat comisarul european la dezbaterea din Parlamentul European în urma căreia se va da votul final pentru introducerea certificatelor de călătorie în UE.

Politica