miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România începe să vândă vaccinurile anti-COVID

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că România va vinde surplusul de vaccinuri anti-COVID, iar până săptămâna viitoare va fi adaptată legislația în acest sens. Țara noastră primește săptămânal peste un milion de doze, iar trei dintre cele patru vaccinuri aprobate au perioadă de valabilitate de 6-7 luni.

Doar vaccinul de la Johnson&Johnson poate fi stocat pentru o perioadă de maximum 2 ani.

De altfel, ministrul Sănătății a precizat că acest vaccin nu va fi vândut sau donat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Există vaccinul Johnson care poate fi păstrat la minus 20 de grade până la 2 ani și împreună cu CNCAV am hotărât ca surplusul de vaccin Johnson să fie păstrat, iar celelalte vaccinuri, o parte dintre ele le donăm și cu această ocazie ne ajutăm frații din Republica Moldova, dar și vecinii din Ucraina sau din alte țări non-UE, pentru că țările non-UE nu au avut acces la fel de facil la vaccinuri cum am avut noi. Există și un mecanism de revânzare a vaccinurilor, se numește COVAX, prin care putem și acum pregătim de fapt legislația și sperăm ca săptămâna viitoare ea să fie gata și să fie aprobată și promulgată, prin care să putem revinde dozele de vaccin pe care nu le utilizăm. Există cereri și pentru AstraZeneca, în special din țările non-UE”, a afirmat Ioana Mihăilă, potrivit g4media.ro

Și președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că „rata de utilizare din tot ce am recepţionat de la AstraZeneca” este de aproape 30%.

Interesul pentru acest vaccin a scăzut constant, astfel că în ultimele zile doar câteva zeci de persoane se mai vaccinează cu prima doză de la AstraZeneca.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat, la rândul său, că, în ceea ce priveşte dozele de ser produse de AstraZeneca, se vor face, cel mai probabil, demersuri la nivel european pentru ca acestea să fie livrate în alte zone geografice care au avut acces mai dificil la vaccin.

Politica