joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O eclipsă de soare vizibilă parțial și în România va avea loc joi

O eclipsă de soare va traversa joi cerul pe o fâşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa.

În România, eclipsa va fi doar parţială și vizibilă în jumătatea nordică a ţării, pe 10 iunie, după ora 13:00, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ”cerc de foc” pe cerul de iunie. Deși este parțială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, informează marţi AFP. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eclipsa va dura aproximativ două ore.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI, scrie digi24.ro

Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Politica