vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Comuna Ciugud și-a lansat monedă virtuală – CIUGUbanul

O nouă inițiativă marca Ciugud vine în întâmpinarea cetățenilor din comună și în special a copiilor.

Localitatea, prima de acest fel din România, și-a creat propria criptomonedă, intitulată CIUGUban, ce poate fi transformată în bani fizici. Proiectul a fost gândit pentru a-i îndemna pe cei mici să colecteze selectiv și să recicleze, primind astfel în schimb o monedă virtuală, sub formă de bon valoric.

Prima stație de prelucrare și reciclare a ambalajelor, sub forma unui roboțel, a fost deja montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, relatează Mediafax. Provocarea pentru copiii din Ciugud este să recicleze cât mai mult și să protejeze mediului înconjurător. Răsplata vine după vacanța de vară, când administrația locală le va preschimba celor mici bonurile în bani reali, pe care îi pot folosi pentru a-și cumpăra diverse bunuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se așteaptă montarea altor stații în mai multe puncte de interes din comună, astfel încât din ce în ce mai mulți locuitori să recicleze deșeurile. CIUGUbanii strânși, pot fi folosiți de cetățeni la magazinele sătești care se vor alătura proiectului.

Totodată, se ia în calcul și posibilitatea ca, în viitor, locuitorii din Ciugud să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

Edilul comunei pune accent pe protejarea naturii de către copii și nu numai, proiectul contribuind la deprinderea acestei valori fundamentale.

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură.

România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud, potrivit sursei citate.

foto: europafm.ro

Politica