joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Persoanele de peste 40 de ani își vor putea face analizele mai ușor de la 1 iulie

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că persoanele care au vârsta peste 40 de ani vor beneficia, de la 1 iulie, de un pachet de prevenție.

Până acum analizele gratuite puteau fi făcut doar câteva zile, la un laborator care are plafon.

De la 1 iulie, în cazul în care plafonul lunar al unui laborator s-a terminat, acest lucru nu va împiedica pacientul cu bilet de trimitere de la medic să își poată face analize.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analize de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive, să aibă acces la acele analize”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, în cadrul unui interviu acordat pentru Aleph News.

Totodată, potrivit ministrului, pentru un acces mai ușor la investigațiile de bază, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR.

Ioana Mihăilă susține că în acest pachet de prevenție se încadrează doar analizele de bază nu și cele sofisticate care trebuie realizate de clinici medicale de specialitate cu o aparatură mai complexă.

„Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, a adăugat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Politica