vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pensiile, recalculate în funcție de indicele de corecție

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că până la finalul anului viitor, România va avea o nouă lege a pensiilor.

Conform ministrului, pensiile urmează a fi recalculate în funcție de indicele de corecție.

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. Acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de recalculare a pensiilor, este un indicator scos din burtă de PSD pentru a echilibra sistemul de pensii”, a afirmat Turcan, miercuri seara la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apoi a continuat: „Formula de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung, astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor. Ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile”.

Demnitarul a subliniat că stagiul de cotizare va rămâne de cel puțin 15 ani, argumentând că cei care primesc pensia minimă socială trebuie să cotizeze această perioadă de timp.

„Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a precizat Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul a mai declarat că până la sfârșitul lui 2023, tot procesul de digitalizare al sistemului de pensii va fi gata, astfel încât fiecare persoană își va putea accesa propriul dosar în format electronic, oricând dorește. 

„Un lucru pe care mi-l doresc foarte tare este să ajungem și noi, în România, cum se întâmplă în alte țări, ca atunci când dai o lege a pensiilor să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Așa este firesc, numai la noi se modifică de la an la an și fiecare ciclu guvernamental vine cu noi propuneri și noi viziuni în privința calculării și majorării pensiilor”, a declarat ministrul Muncii.

Potrivit Ralucăi Turcan, prin reforma digitală a sistemului, oamenii vor putea să aibă acces oricând la propriul dosar electronic și să vadă cât mai au de muncit și de ce pensie ar putea să beneficieze.

Ministrul speră ca întreg procesul de digitalizare să fie finalizat până la finalul anului 2023.

Politica