joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Protestele de la fabrica de vagoane din Drobeta-Turnu Severin continuă cu pichetarea Prefecturii

Manifestațiile angajaților uzinei Astra Rail Industries din Drobeta-Turnu Severin continuă, aceștia cerând salarii mai mari pentru munca pe care o prestează, prin renegocierea Contractului Colectiv de Muncă.

În semn de solidaritate pentru lucrătorii care au 20 sau 30 de ani vechime în fabrică, sindicaliștii Cartel ALFA, Filiala Mehedinți au anunțat că vor organiza o acțiune de pichetare a Prefecturii județului, joi, începând cu ora 15:30.

„La Astra Rail Industries, joaca de-a șoarecele și pisica continuă! Muncitorii sunt hăituiți, ba chiar sunt considerați de către companie că sunt vinovați de faptul că nu vor să muncească, după  20-30 de ani de muncă grea pe salarii mici sau chiar degeaba. Ei, muncitorii, duc în suflet povara grea a vieții de zi cu zi, a cărei greutate o resimt pe zi ce trece!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt din păcate, actori ai pieței muncii ieftine, care din muncă nu reușesc să își acopere cheltuielile lunare, însă doresc să își păstreze demnitatea și invită permanent la dialog compania care îi sfidează! Și fac acest lucru din 18.05.2021!

Până în 26.05.2021, compania le transmitea că nu dorește să discute pentru că nu vorbește decât cu sindicatul. Acel sindicat pe care muncitorii l-au suprimat pentru că și-au dat seama că i-a trădat!

Văzându-se fără jucăria de casă, companie hărțuiește pe cei care muncitorii,  peste 400, au ales să le depună sub semnătură privată memoriul către companie și să rezolve prin soluționarea lui, conflictul”, potrivit președintelui Cartel ALFA, Filiala Mehedinți, Mihai Bărbulescu.

Sindicaliștii Cartel Alfa din Mehedinți susțin că managerii fabricii de vagoane Astra Rail Industries încearcă să se victimizeze în loc să se preocupe de respectarea drepturilor angajaților, precum renegocierea salariului.

„Încă odată compania încearcă să se prezinte precum acea persoană cu mai multe fețe și se victimizează!

Nu încercați să vă transformați din reali agresori în victime, managerilor ai Astra Rail Industries S.A. !

Voi agresați integritate și securitatea socială a aproape 1000 de oameni din Drobeta Turnu Severin prin exploatarea muncitorilor sub forma sclaviei moderne.

Din aceste considerente, joi, 03.06.2021, între orele 15.30 – 16.30, CNS Cartel ALFA Filiala Mehedinti,  în semn de solidaritate față de muncitorii de la Astra Rail Industries SA Drobeta Turnu-Severin, din respect faţă de muncitorii ai căror venituri se plasează în zona salariului minim pe economie, a imposibilității negocierilor contractelor de muncă, organizează o acțiune de pichetare în fața Prefecturii Mehedinți”, a mai spus Mihai Bărbulescu.

Protestele nu s-au oprit nici în Caracal, acolo unde angajații fabricii Astra Rail solicită patronatului același lucru – mărirea salariilor.

Mai mult, protestatarii sunt nemulțumiți și de condițiile de muncă, dar și de faptul că de cele mai multe ori sunt nevoiți să-și aducă echipamente de acasă.

Reprezentanții Astra Rail au explicat, la rândul lor, de ce există piedici în procedurile de negociere a contractului de muncă, menționând disputele dintre sindicatele rivale.

„Compania își manifestă îngrijorarea cu privire la greva ilegală organizată începând de săptămâna trecută, care periclitează operațiunile companiei în România și, mai ales, are un impact negativ asupra angajaților noștri. Înțelegem faptul că angajații sunt nemulțumiți de lipsa creșterilor salariale și ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menționăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale.

În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noștri. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces”, susțin reprezentanții Astra Rail Caracal.

Potrivit acestora, a fost deja înaintată o ofertă privind creșterea salarială, însă a fost refuzată de unele sindicate din uzină.

„Din păcate, se pare că unele părți, care, probabil, s-au simțit amenințate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noștri tradiționali de sindicat nu susțin această acțiune de grevă ilegală și dorim să le mulțumim pentru acest lucru.

Înțelegem faptul că angajații merită creșteri salariale și au nevoie de acestea și vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaților pe durata grevei, cu condiția reluării activității și am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv.

Din păcate, această ofertă nu a fost luată în considerare, iar compania nu a mai avut altă opțiune decât să înainteze o acțiune în instanță pentru a declara greva ca fiind ilegală și să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.

Facem apel, și pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice și bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali și să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaților.

În acest moment, compania și angajații așteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă și este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”, au mai spus reprezentanții Astra Rail.

De asemenea, manifestații au fost organizate și la fabrica de vagoane marfă Astra Rail din Arad, angajații cerând mărirea salariilor cu minimum 400 de lei net și condiții mai bune de muncă.

„Nemulţumirea principală este legată de salarii, dar şi condiţiile de muncă. Nu am mai negociat de doi ani, tot timpul ne-au dus cu zăhărelul că acum e pandemie, că nu sunt bani, că nu am avut contracte. Dar la noi în fabrică nu s-a oprit lucrul, am avut tot timpul de lucru, comenzile s-au semnat. Cerem cel puţin 400 lei net, având în vedere că de doi ani nu am mai primit nimic. Ei vor să ne acorde 150 de lei. Nu se ştie nici când încep discuţiile pentru contractul colectiv de muncă, pentru că la Turnu Severin şi Caracal sindicatele vechi s-au destrămat”, a declarat liderul Sindicatului Unitas, Ciprian Pele, potrivit stiripebune.com.

Politica