sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Numele variantelor de coronavirus, înlocuite cu litere din alfabetul grec

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va folosi un nou sistem pentru denumirile variantelor de Covid-19, folosind litere din alfabetul grec. Mai exact, litere grecești vor fi folosite pe variantele detectate în UK, Africa de Sud și India.

Astfel, varianta britanică va fi denumită „Alpha”, cea sud-africă „Beta”, iar varianta indiană va fi denumită „Delta”.

OMS a argumentat decizia prin nevoia de a simplifica discuțiile legate de aceste variante, dar și pentru a mai diminua din stigmatizarea asociată cu numele bazate pe țări sau zone geografice, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

La începutul lunii mai, guvernul indian a criticat folosirea termenului de „variantă indiană” pentru mutația B.1.617.2 a coronavirusului, descoperită prima oară în această țară în octombrie, deși OMS nu a etichetat-o niciodată în acest fel.

„Nicio țară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru faptul că detectează și raportează apariția de noi variante”, a spus Maria van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic pentru lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Ea a spus, de asemenea, că este nevoie în continuare de o „supraveghere robustă” pentru descoperirea de posibile noi mutații în vedere opririi răspândirii lor.

Sistemul de denumiri prin litere grecești nu va înlocui sistemul de referință științific ci va fi folosit doar în comunicarea cu publicul. În cazul în care peste 24 de noi variante sunt descoperite, mai multe decât literele alfabetului grec, van Kerkhove spune că o nouă procedură va fi anunțată.

OMS a publicat lista întreagă de nume pe site-ul său.

Politica