sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mii de elevi din Dolj se pregătesc de examene

Trei examene extrem de importante urmează să fie organizate în această perioadă la nivel național. Vorbim despre susținerea Examenului de Bacalaureat, despre Evaluarea Națională, dar și despre concursurile de ocupare a funcțiilor de conducere din cadrul inspectoratelor județene, respectiv din unitățile de învățământ.

Pentru a oferi clarificări în acest sens, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Alexandru Gîdăr, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, atât de probele susținute de elevi, cât și de cele care vizează directorii de școli.

„Sunt activități în care vor fi implicați colegii noștri în perioada următoare, activități grele și importante. Este vorba despre examenele de sfârșit de an, probabil și de concursurile de directori de unități de învățământ, care vor fi declanșate în vară, dar și de activități care vizează sărbătorirea Zilei Copilului și activități cotidiene din Inspectorat și din unitățile de învățământ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În primul rând, aș vrea să vă spun că suntem în perioada de înscriere pentru Bacalaureat, în perioada 25 mai – 4 iunie. Avem 3.893 de absolvenți din anul curent la învățământul de zi și 1.012 la învățământul cu frecvență redusă și seral. Acestora li se vor adăuga în mod sigur și încă aproximativ 10% din candidați. Cu toții se înscriu la unitățile de învățământ unde au absolvit, cu excepția celor care vin din alte județe și care, cu ajutorul Inspectoratului, vor fi îndrumați spre acele licee care au specializările pe care le-au absolvit domniile lor în anii când au terminat cele 12 clase.

S-au stabilit, la nivelul Inspectoratului, cele 28 de centre de examen. Spre deosebire de anul trecut, am încercat să comasăm o parte din aceste centre, încât să desfășurăm mai eficient examenul, dar totodată să ținem cont și de dificultățile deplasării, în sensul de protecție împotriva noului coronavirus.

Examenul propriu-zis va fi pe 28, 29 și 30 iunie. Le dorim succes care candidează, absolvenților de clasa a 12-a, cât și celor din anii precedenți. Centrele de examen e care v-am zis trebuie să fie cu un minim de 30 de candidați și cu un maxim de 450. Nu ne vom duce spre acest maxim, vom face așa încât centrele să cuprindă unitățile de învățământ cu elevii lor și doar cu mici arondări din liceele din proximitatea lor.

În ceea ce privește Evaluarea Națională, suntem în perioada premergătoare înscrierii, pentru că aceste înscrieri se vor face între 7 și 11 iunie. Pentu clasa a VIII-a, noi avem înregistrați acum 4.114 absolvenți. Aceștia vor avea posibilitatea să se înscrie pentru susținerea Evaluării Naționale, dar totodată pot să aibă și varianta de a nu susține Evaluarea și a urma ruta școlii profesionale, unde nu este necesar acest examen.

Centrele, în cazul Evaluării Naționale, acolo unde s-au putut organiza, au respectat metodologia primită de la Ministerul Educației și anume, să nu fie centre sub 10 copii. Am încercat să mai comasăm acești candidați de la o unitate de învățământ la alta. Cum bine știți, în mediul rural unde avem absolvenți mai puțini, am reușit, cu ajutorul autorităților locale și al directorilor, să asigurăm transportul elevilor dintr-o unitate de învățământ în alta”, a declarat Alexandru Gîdăr.

Totodată, inspectorul șef a explicat, pe larg, cum vor fi organizate concursurile privind ocuparea funcțiilor de conducere la nivelul Inspectoratului sau al unităților de învățământ. Mai multe detalii în acest sens vor fi oferite însă când va fi publicată metodologia concursurilor.

„Un alt subiect, care este discutat în media locale și naționale este preconizatul concurs de ocupare a funcțiilor de conducere la nivelul unităților de învățământ și la nivelul Inspectoratului și Casei Corpului Didactic în perioada următoare.

Acest lucru presupune un examen scris care probabil se va desfășura, pentru că încă nu avem aprobată metodologia de desfășurare, pe 27 iulie, iar celelalte etape de interviu și evaluarea a CV-ului urmează să fie după vacanța de vară, după concediul binemeritat al cadrelor didactice, undeva în luna septembrie sau octombrie.

Condițiile s-au modificat, așa cum știți. A apărut posibilitatea ca pe lângă cei care sunt în Corpul de Experți ai Managementului Educațional să poată participa și cei care nu fac parte din acest Corp, dar își vor dovedi competențele în cadrul examenului.

Condiția este să aibă definitivatul și să acumuleze 5 ani vechime. Nu se mai pune, ca până acum, condiția gradului II și nici condiția obligatorie privind apartenența la Corpul de Experți. Candidații care vor participa vor trebui să obțină minim nota 7, atât la proba scrisă, cât și la cea orală.

Pentru Inspectoratul Școlar, funcțiile de îndrumare și control vor suporta condiția de a avea minim gradul II, iar pentru funcțiile de conducere din Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic, rămâne condiția de  a avea gradul I sau doctoratul.

Așteptăm să vedem metodologia pentru a putea explica pas cu pas cum se desfășoară aceste examene”, a completat Alexandru Gîdăr.

Politica