joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scoţia cere prelungirea termenului-limită până la care cetăţenii UE pot depune cereri pentru un statut de rezident

Ministrul pentru Europa al Scoţiei, Jenny Gilruth, a cerut guvernului de la Londra să prelungească termenul-limită până la care cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie pot depune cerere pentru un statut de rezident în Regatul Unit, transmite sâmbătă dpa.

Termenul-limită actual este 30 iunie.

Potrivit ministrului, mii de persoane eligibile în Scoţia nu au depus încă cerere şi că există riscul ca vieţile ”să le fie date peste cap”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Obţinerea acestui stat le-ar permite să continue să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziţie post-Brexit şi de liberă circulaţie s-a încheiat.

”Riscurile pentru cetăţenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale – ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap„, a punctat Jenny Gilruth.

”Ştim că mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în această ţară încă nu au depus cerere – solicit, de aceea, guvernului Marii Britanii să prelungească termenul de 30 iunie„.

„În opinia mea, aceasta este o cale simplă şi practică de a evita un nou scandal Windrush”, a adăugat ea.

Cele mai recente cifre arată că au fost depuse 5,4 milioane de cereri pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate.

Până la 30 aprilie, erau depuse 4,88 milioane de cereri din Anglia, 268.500 din Scoţia, 89.800 din Ţara Galilor şi 88.600 din Irlanda de Nord, scrie psnews.ro

La începutul acestei luni, Ministerul de Interne de la Londra a lansat o campanie de informare pentru a-i îndemna pe cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie să depună cerere pentru un statut de rezident cât mai curând posibil.

Politica