joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stadionul de Atletism din Craiova, deschis oficial pentru competiții

Stadionul de Atletism „Nicolae Mărășescu” din Bănie, inaugurat vara trecută, este pregătit să găzduiască concursuri naționale și internaționale.

Arena de atletism a fost deschisă oficial astăzi, odată cu organizarea de către Federația Română de Atletism a Campionatul Balcanic de ștafete și a Concursului Național de Primăvară pentru seniori și tineret (U23), programate pentru acest weekend.

La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai administrației locale și județene, cât și personalități sportive de renume, precum Anișoara Cușmir-Stanciu, fosta campioană olimpică la săritura în lungime și noul preşedinte al Federaţiei Române de Atletism,

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne aflăm în Craiova, orașul care acum ceva timp m-a sprijinit să fac mare performanță și căruia îi mulțumesc. Mă bucur să fiu prezentă astăzi la inaugurarea oficială competițională a acestei bijuterii de stadion.

Vreau să mulțumesc doamnei primar Lia Olguța Vasilescu, Consiliului Local și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect.

Competiția de astăzi este doar un început. Aici vor fi concursuri de nivel național și internațional. Meritați să aveți un astfel de stadion, pentru că aici sunt oameni pentru care sportul românesc înseamnă foarte mult, nu doar atletismul; aveți medaliați, campioni balcanici, campioni europeni și mondiali, medaliați la Jocurile Olimpice. Toți acești oameni meritau acest stadion.

Vă mulțumesc din suflet pentru tot sprijinul și urez succes tuturor participanților”, a spus președintele Federației Române de Atletism, Anișoara Cușmir-Stanciu.

Totodată, atât viceprimarul urbei, cât și președintele Consiliului Județean Dolj au declarat că investițiile în sport sunt o prioritate, iar colaborarea dintre cele două instituții continuă cu multe proiecte în acest sens.

„Administrația locală investește în bazele sportive și continuă în acest mandat și, alături de Consiliul Județean, avem în plan să facem multe pentru atletismul și sportul românesc. Din partea mea și a doamnei primar, urez tuturor competitorilor succes și, în special, lotului României”, a adăugat viceprimarul Aurelia Filip.

La rândul său, Cosmin Vasile le-a urat succes concurenților, fiind pregătit să susțină toate competițiile sportive ce vor fi organizate în Craiova, respectiv Dolj.

„Îi mulțumesc Federației Române de Atletism pentru această primă competiție pe care o organizează pe Stadionul de Atletism din Craiova. Sunt convins că vor urma și alte povești, multe concursuri și multe recorduri pe stadionul din Craiova.

Le spun delegațiilor din Peninsula Balcanică bun venit în Dolj, în Craiova, tuturor concurenților și sportivilor, le urez să se simte bine aici în aceste zile, să aibă amintiri frumoase și recorduri personale doborâte.

Ne alăturăm Primăriei Craiova ca această bază, acest complex sportiv – Stadionul de Atletism, Stadionul Ion Oblemenco, Sala de sport – să fie completată prin inițiativa Consiliului Județean și deja avem la Compania Națională de Investiții un proiect depus cu o sală multifuncțională, care va putea găzdui mai multe sporturi.

Le doresc mult succes tuturor, să aibă cele mai bune rezultate și amintiri cât mai frumoase din Craiova”, a adăugat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Ultimul cuvânt a fost luat de Cristian Balaj, fost arbitru de fotbal și președintele Agenției Naționale de Antidoping.

„Înainte de toate, aș vrea să le urez bun venit concurenților și mult succes tuturor. Sportul românesc și, în mod special, atletismul are o șansă mare. Doamna președintă, știu că aveți o echipă minunată care vă este alături. Felicitări factorilor locali pentru frumoasele baze sportive construite în Craiova.

Am fost în sport o viață întreagă și pot să spun că orașul Craiova este un model de urmat pentru că satisfacția pe care o avem atunci când obținem performanțe nu are preț. Este precum sănătatea, doar atunci când o pierzi, realizezi cât de mult contează.

Noi, cei de la Agenția Națională de Antidoping putem să vă asigurăm că vom fi alături de dumneavoastră în tot ce înseamnă prevenție și educație. Noul cod care a intrat în vigoare cu 2021 are anumite prevederi restrictive care ne obligă să colaborăm și să fim alături în toate demesurile pe care le aveți. Mult succes!”, a conchis Cristian Balaj.

Probele susținute astăzi pe Stadionul de Atletism:

·        09.30 – 12.30 (100 m garduri, lungime, greutate, înălțime, 100 m),

·        16.00 – 19.30  (pentru probele 200 m, înălțime, prăjină, 110 m garduri, triplusalt, 1500 m, 400 m, 3000 m obstacole și 4 x 400 mixt).

Probele de duminică, 30 mai 2021:

·        09.30 – 12.00

·        16.00 – 18.00.

(200 m, înălțime, prăjină, 110 m garduri, triplusalt, 1500 m, 400 m, 3000 m obstacole și 4 x 400 mixt)

Stadionul „Nicolae Mărășescu” Craiova, unic în țară, este dedicat exclusiv atletismului și este acreditat pentru organizarea competițiilor europene categoria World Athletics (IAAF) II.

Baza sportivă a fost inaugurată anul trecut, în luna august, investiția realizată de autoritățile locale ridicându-se la aproximativ 45 de milioane de lei.

Mai mulți sportivi renumiți din România au luat parte atunci la evenimentul de deschidere a stadionului, apreciat drept o „bijuterie” de fosta mare atletă Gabriela Szabo.

La inaugurare a fost prezentă și Lia Olguța Vasilescu, dar nu în calitate de primar, poziția fiind ocupată la acea dată de Mihail Genoiu. Potrivit acesteia, stadionul din Bănie este „cel mai frumos și bine dotat stadion de atletism din România”.

„Este cel mai frumos stadion de atletism din România, cel mai bine dotat, singurul stadion doar de atletism din România şi singurul care poate să găzduiască competiţii internaţionale. Cred că atleţii craioveni care s-au chinuit foarte mult în aceşti ani prin parcuri, prin grădinile Craiovei ca să se antreneze îşi dau seama că a meritat această aşteptare, pentru că noi, după demolarea pistei de atletism de pe Stadionul „Ion Oblemenco”, le-am promis tuturor că vom avea un stadion de top, ceea ce iată că se întâmplă. Credem că acesta va revitaliza atletismul într-o zonă cunoscută pentru marii atleţi pe care i-a avut”, a precizat, la momentul respectiv, Lia Olguța Vasilescu.

Stadionul are zonă de antrenament, zonă de concurs, dar şi o clădire principală compartimentată în patru corpuri, cu dotări moderne pentru sportivi, arbitri şi media, necesare desfăşurării competiţiilor omologate internaţional. Sistemul de iluminat al nocturnei este unul de ultimă generaţie, fiind dimensionat să asigure iluminatul unei competiţii televizate. Clădirea principală a gradenelor (Corpuri A, B, C, D) are peste 5.000 de locuri pentru spectatori.

Valoarea totală a lucrărilor de execuţie a fost de 46.518.437,56 lei cu TVA,  investiţia fiind suportată din bugetul local.

Politica