joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sondaj: Peste 50% dintre români spun că vor continua să poarte masca de protecție

Restricțiile de circulație, purtarea măștii și lipsa contactului cu cei apropiați au fost restricțiile cel mai dificil de suportat pentru români.

Potrivit unui sondaj IRES realizat imediat după prima parte a relaxărilor, în 15 mai, peste o treime dintre români spun că au profitat de relaxarea restricțiilor. Adică, cei mai multi, 66 %, s-au bucurat că au putut renunța la mască în spațiile publice deschise, aproape un sfert au profitat de faptul că au putut circula după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere.

Alți 9% s-au plimbat, 5% s-au bucurat că pot merge la cumpărături după ora 21.00 și doar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

Potrivit sondajului, limitarea circulației, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică au fost pentru români restricțiile cel mai greu de suportat.

Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români. 18% dintre respondenți cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Președintelui, iar 4% Primului-Ministru.

Sondajul mai arată că 95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini, trei sferturi spun că vor păstra distanțarea fizică, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj declară că vor continua să poarte masca de protecție.

Aproape 25% dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.

Tot sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare, informează digi24.ro

Politica