Polițiștii au demarat acțiuni preventive în școlile din Vâlcea

Date:


Polițiștii Biroului pentru Analiza și Prevenirea Criminalității merg în școli și îi informează pe elevi cu privire la victimizarea în unitățile de învățământ și în mediul online. Oamenii legii abordează și subiectul delincvenței juvenile.

Astfel de acțiuni au avut deja loc la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea, Colegiul Economic, Liceul de Arte Victor Giuleanu și la Liceul Ferdinand din Râmnicu Vâlcea.

„Lumea virtuală, asemenea celei reale, prezintă o serie de riscuri. Atunci când vorbim de utilizarea Internetului de către copii şi tineri o parte dintre aceste riscuri se referă la: hărţuire şi ameninţare, furt de date personale, expunere la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”,  pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante”, spun reprezentanții IPJ Vâlcea.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimele lor pe site-uri şi forumuri sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a le defăima şi/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite şi e-mail-uri de ameninţare şi hărţuire, în timp ce alţii publică bârfe şi instigă alte persoane la comportamente răutacioase împotriva victimelor.

„În această situaţie, victima poate să blocheze e-mailurile sau SMS- urile ofensatoare sau să-și creeze o nouă adresă de e- mail ori un nou cont de utilizator. Dacă este vorba despre un chat public sau un cont pe o rețea de socializare (Atenție! Copiii își pot crea un cont pe rețeaua de socializare Facebook numai dacă au13 ani împliniți) se poate adresa moderatorului pentru a bloca agresorul, poate folosi setările de confidențialitate ale contului”, au mai transmis polițiștii vâlceni.

Recomandările polițiștilor pentru părinți:

– Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.
– Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze.
– Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
– Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
– Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă.
– Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
– Explicaţiile copiiilor că nu este bine să  stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune.
– Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă.
– Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.
– În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

Anchetă la Penitenciarul Craiova, după un interviu dat de Dincă

Polițiștii doljeni au deschis un dosar penal și fac...

Craiova. Reținuți pentru trafic de droguri

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Craiova și procurorii...

Bucătărie nouă la „Filantropia”

Blocul alimentar al Spitalului "Filantropia" din Craiova a fost...

DGASPC Mehedinți și-a făcut cabinet stomatologic. Și copiii și adulții vor fi tratați

Beneficiarii sistemului de protecție socială din cadrul Direcției Generale...