vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Valeriu Gheorghiță: „Imunitatea de grup în România a ajuns la 30-45%”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că, în România, imunitatea de grup este între 30% și 45%, în funcție atât de rata de vaccinare, cât și de numărul celor trecuți prin infecția cu Sars-Cov-2.

„Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puțin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au și boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obține ideal și în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă și imunitatea obținută prin boala naturală. În momentul de față, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecție Sars-Cov-2 și care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puțin două ori până la cinci ori mai multe cazuri in mod real care au trecut prin această infecție și care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecție asimptomatică așa încât în funcție de acest scenariu de la doua până la de cinci ori mai multe cazuri probabil că imunitatea de grup în momentul de față în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluția favorabilă din punct de vedere epidemilogic”, a transmis Gheorghiță.

Potrivit ziare.com, el a precizat că virusul este în continuare activ și dacă nu ne vaccinăm ar putea urma un val 4 destul de important.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Trebuie să înțelegem că virusul este în continuare circulant și dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescență a cazurilor și un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Și vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secțiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de față COVID-19 este o boala prevenibilă prin vaccinare. În momentul în care ai cel puțin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricții”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Politica