vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 50.000 de elevi de liceu s-au vaccinat, în România

Aproape 50.000 de elevi care au împlinit 16 ani s-au vaccinat până acum în România, a anunțat ministrul educației Sorin Cîmpeanu.

„Zilele trecute aveam 11.000 de elevi cu vârsta de 16 ani, aveam aproape 14.000 de elevi cu vârsta de 17 ani și peste 23.000 de elevi de 18 ani, deci 47.000 de elevi vaccinați din proprie inițiativă, din dorința lor. Și este admirabil sprijinul școlii și al DSP-ului local care, în cazuri precum Colegiul Decebal din Deva, au facilitat organizarea unui centru de vaccinare, la solicitarea elevilor de clasa a XII-a, care au vrut să fie siguri că nu vor avea probleme pe parcursul examenului de Bacalaureat. Este o dovadă de responsabilitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seara, la Digi24.

Întrebat dacă vor exista campanii în școli, după ce agenția europeană (EMA) va aproba și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani, ministrul a spus că va susține orice măsură care va îmbunătăți procesul de vaccinare, însă mai întâi trebuie așteptată aprobarea de la EMA și în sistemul național.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am stabilit deja cu Valeriu Gheorghiță și cu Ministerul Sănătății că vom vedea în ce măsură putem să colaborăm pentru a susține vaccinarea la nivelul școlilor și al doilea aspect este – nu trebuie uitat nici acesta – pentru minori e nevoie de acceptul părinților pentru vaccinare. Toți cei care au fost în situația de a se vaccina au avut acest accept expres al părinților”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul educației susține că proporția profesorilor care sunt vaccinați este „foarte mare”. El a arătat că în platforma de vaccinare rezultatele arată că numeric, în valoare absolută, sunt categoria profesională cea mai numeroasă care s-a vaccinat, depășind chiar și personalul medical, dar asta și pentru că în educație sunt mult mai mulți angajați. În România sunt cam 350.000 de angajați în domeniul educației, personal didactic și nedidactic, a precizat ministrul.

În afară de cei care figurează în platforma națională de vaccinare cu apartenență la domeniul educației și al căror număr se apropie de 160.000, mai sunt și cei care s-au vaccinat în centre drive-thru sau la maratoanele vaccinării, astfel că acum nu mai există o situație centralizată foarte exactă.

Școlile îi pot întreba însă pe angajații lor dacă s-au vaccinat. Ministrul a precizat că a cerut o astfel de statistică luni dimineață, iar termenul de răspuns este miercuri. Sunt aproape 17.000 de școli de la care se așteaptă raportarea situației.

Politica