vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marea „demascare”. Relaxare cu amenzi

O dată cu relaxarea măsurilor și a restricțiilor de circulație, craiovenii au profitat la maximum de seara de sâmbătă, prima seară „liberă”, mulți comportându-se ca și cum pandemia ar fi luat sfârșit. Iar unii au fost și amendați. Cu toate acestea, pe mulți dintre craioveni seara i-a prins cu măștile puse.

Sâmbătă seara, ora 22:30, în centrul orașului niciun loc de parcare liber. Parcările private din zona A. I. Cuza, ocupate integral. Același lucru fiind valabil și pentru străzile M. Kogălniceanu și Romul.
Craiovenii, în special tinerii, s-au bucurat într-un mod evident de ridicarea restricțiilor, atât esplanada Teatrului Național cât și Piața Mihai Viteazul fiind pline.

„Așteptăm să putem sta după ora 10 afară, de anul trecut. Despre măști nu mai vorbim, abia așteptam să le putem da jos. E frustrant să avem 20 de ani, să ne lase părinții să stăm afară până târziu și să nu ne lase alții”, a declarat un tânăr din Craiova. Terasele din Centrul vechi n-au dus lipsă de clienți sâmbătă seara, patronii bucurându-se în sfârșit de încasări ceva mai consistente. În aceeași măsură, angajații localurilor, deși au avut mai mult de muncă, nu s-au plâns de prezența mare a clientelei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am fost pregătiți pentru o ploaie de clienți în seara asta. Patronii noștri au aprovizionat stocul de marfă încă de când s-a anunțat ridicarea oficială a restricțiilor. Pentru noi a fost bine, chiar dacă trebuie să alergăm mai mult de la o masă la alta, ciubucurile au fost mult mai consistente decât în alte seri. Acum să vedem cât o să țină povestea”, a spus Vlad, ospătar al unui local din centrul vechi.

Tot în centrul vechi au fost aplicate și amenzi în acest weekend unde mai multe localuri au organizat evenimente „tip discotecă”, în pofida restricțiilor încă existente.
„Sămbătă seară poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova aflându-se în executarea atribuţiilor de serviciu în zona Centrului Istoric din Craiova, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la un bar  din Craiova, sunt desfășurate activități tip club/discotecă, fiind astfel încălcate prevederile Legii nr. 55/2020. Având în vedere cele constatate de poliţişti, societatea comercială fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020. În cursul aceleiaşi seri, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la un alt bar din Craiova, tot din zona Centrului Vechi, sunt desfășurate activități tip club/discotecă, fiind astfel încălcate prevederile Legii nr. 55/2020. Și în această situaţie, poliţiştii au sancţionat societatea comercială cu amendă în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020”, conform IPJ Dolj.

Amenzi au fost aplicate și în Parcul N. Romanescu, unde administratorul localului „Castelul Fermecat” nu s-a ferit să organizeze aceleași petreceri „tip discotecă”, în două zile consecutive.

„În ziua de 14 mai a.c., poliţişti din cadrul Secției 2 Poliție Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o terasă dintr-un parc din Craiova nu se respectă prevederile Legii 55/2020, fiind desfășurate activități tip club/discotecă. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție din cadrul Secției 2 Poliţie Craiova și un echipaj de jandarmi din cadrul GJMb Craiova care au identificat administratorul societăţii comerciale respective în persoana unui bărbat de 35 de ani, din Craiova, care a  fost sancţionat conform Legii 55/2020 cu amendă în valoare de 10.000 de lei. Totodată, poliţiştii au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecţie. De asemenea, sâmbătă, 15 mai a.c., poliţişti din cadrul Secției 2 Poliție Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la aceeaşi terasă dintr-un parc din Craiova, nu se respectă prevederile Legii 55/2020, fiind desfășurate activități tip club/discotecă. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție din cadrul Secției 2 Poliţie Craiova care au aplicat o sancţiune contravenţională conform Legii nr. 55/2020 în valoare de 2.000 lei, unui bărbat de 35 de ani, din Craiova, în calitate de administrator al societăţii comerciale respective”, conform IPJ Dolj.

Nu doar tinerii au profitat de ridicarea restricțiilor de circulație. Multe familii cu copii împânzeau centrul după ora 22, în special strada Unirii, mulți dintre aceștia bucurându-se de plimbări chiar dacă copiii dădeau semne de somn.
Deși cu restricții de circulație ridicate și cu renunțarea purtării măștilor în aer liber, mulți dintre craioveni încă bat drumurile orașului purtând în continuare masca pe față. La prima vedere ar părea că poate aceștia sau o parte dintre ei, nu știu că purtarea măștii în spațiu deschis nu mai este obligatorie. Răspunsul unora dintre aceștia a fost departe de acest gând.
„Știm că de sâmbătă nu mai este obligatorie masca, dar eu una consider că asta nu înseamnă să nu o mai purtăm. Dacă mergem la plimbare prin spații aglomerate, cred că e la fel de important să purtăm masca. Dacă ies la o tură în parc, cu siguranță nu o port, acest lucru era destul de nefiresc și înainte. Văd o mulțime de oameni care se comportă ca și cum s-a terminat pandemia, nu s-au ridicat unele restricții. În ritmul ăsta până vine vara o să se impună iar purtarea obligatorie a măștilor și mers acasă de la 9, 10 seara”, a declarat o craioveancă de 48 de ani.

Oamenii s-au bucurat cert de ridicarea acestor măsuri și mai ales de renunțarea la măști. Cu toate acestea importanța responsabilității este mult mai mare, mai ales în contextul în care Craiova stă bine la capitolul vaccinați iar rata de infectare a scăzut și continuă să fie în scădere. Astfel, duminică dimineață rata infectării în rândul craiovenilor era de 0,67 la mia de locuitori, numărul persoanelor nou confirmate în ultimele 24 de ore fiind de 11 dintr-un număr total de 26.447. Dintre aceștia, număr total al cadrelor medicale infectate este de 1.408. În rândul vaccinaților numărul total al celor care au primit prima doză este de 120.286 iar cei care au beneficiat și de rapel este de  86.148. Dintre aceștia, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 1.105 de persoane cu prima doză, iar 2.105 su primit-o pe cea de-a doua. Peste 3.500 persoane s-au imunizat la Maratonul Vaccinării din Craiova, care a început luni 10 mai și se va încheia astăzi.

Politica