joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Școala Părinților, un program prin care părinții sunt informați, iar copiii, respectați

World Vision România propune dezvoltarea programului Școala Părinților, acreditat de Ministerul Educației Naționale, prin extinderea către toate comunitățile din țară unde copiii suferă din cauza lipsei de informație și neglijență a părinților.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de organizație, 1 din 2 părinți nu respectă dreptul la protecție al copiilor, iar aproape 70% dintre aceştia nu respectă dreptul la libera exprimare. Cazurile de violență sunt din ce în ce mai des întâlnite în familiile din România, în special în zonele rurale, acolo unde educația lipsește cu desăvârșire. Copiii sunt certați, bătuți și puși să muncească cu ziua, iar apărarea nu există din cauză că nu cunosc drepturile pe care le au.

Astfel, de Ziua Internațională a Familiei, sărbătorită pe 15 mai, World Vision România vine cu soluția includerii cursului Școala Părinților într-un program integrat la nivel național.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lângă lipsa cunoștințelor privind buna creștere a copiilor, în zonele defavorizate, cei mai mulți părinți prezintă un real dezinteres când vine vorba de educația școlară. 30% dintre aceștia sunt de părere că rețeaua socială și cunoștințele sunt mai importante decât educația pentru a-ți găsi de lucru, o creștere cu 10% față de 2018 când doar 20% dintre respondenți au fost în mare măsură de acord cu această afirmație. În plus, în 80% dintre gospodării copiii şi tinerii de toate vârstele (de la grădiniţă la liceu) lucrează acasă făcând curăţenie, îngrijind animalele sau având grijă de alţi membri ai gospodăriei, de cele mai multe ori în detrimentul şcolii, informează reprezentanții World Vision România.

Pentru a schimba această concepție, inițiative importante ar trebui să vină, în primul rând, din partea autorităților. Din păcate însă, România nu stă foarte bine la capitolul privind implicarea autorităților în educația parentală, așa cum se întâmplă în țări precum Portugalia, Franța sau Suedia. Cu alte cuvinte, participarea la servicii de educație parentală este obligatorie pentru părinții care beneficiază de venitul minim garantat sau pentru care justiția consideră că este necesar.

World Vision România vine astfel în sprijinul părinților din mediile dezavantajate și nu numai cu un proiect deja cu tradiție, care îşi propune să le ofere acestora instrumentele necesare pentru a-şi creşte copiii fără violenţă, cu căldură şi înţelegere, conştientizând importanţa şcolii pentru viitorul acestora.

„Am participat la activitățile din cadrul proiectului «Școala Părinților» și am învățat unii de la alții, dar și din exemplele de viață trăite. Am vorbit despre cât de important este ca noi, părinții, să fim aproape de copiii noștri, să ținem permanent legătura cu școala, să le înțelegem nevoile copiilor și să-i ascultăm, pentru a-i putea ajuta”, povesteşte Mariana, o mamă dintr-un sat din Vaslui despre activitățile din program.

Fundația lucrează cu peste 20.000 de copii și părinți din 500 de comunități rurale, iar de peste 30 de ani are în centrul activității sale bunăstarea copiilor și accesul acestora la o educație incluzivă de calitate. Reprezentanții World Vision România fac apel la autorități, susținând că programele de educație parentală ar trebui extinse la nivel național, mai ales că 90% dintre copii își doresc ca părinții lor să fie informați cu privire la efectele negative ale violenței.

„Ne dorim ca programele de educație parentală să fie extinse la nivel naţional, susţinute şi integrate în programele locale de dezvoltare. Adulții din comunitățile rurale, participanți în programul «Școala Părinților», sunt însoțiți pas cu pas de consilieri, asistenți sociali și psihologi, pentru a depăși situații dificile în creșterea și educarea copiilor. Însă există foarte mulți părinți, atât din mediul rural cât și din cel urban, care încă nu au acces la astfel de programe. De aceea, acestea ar trebui continuate și diversificate astfel încât să crească implicarea părinților în educația copiilor și să îmbunătățească relația dintre aceștia. Nu doar în comunitățile în care suntem noi prezenți, ci la nivel național. Educaţia parentală ar trebui susținută logistic şi financiar, mai ales pentru părinţii care accesează Venitul Mediu Garantat”, declară Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

Politica