sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Manifestaţii în toată Europa pentru susţinerea Palestinei

Mii de manifestanţi au coborât sâmbătă în străzile mai multor oraşe din Europa şi în Tunisia în semn de solidaritate cu palestinienii pe fondul violenţelor în curs de desfăşurare între militanţi palestinieni şi Israel.

În Franţa, manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe, inclusiv la Paris, unde ele fuseseră interzise de autorităţi evocând evenimentele din 2014 când un marş propalestinian degenerase în violenţe urbane. Poliţiştii au aplicat în capitala franceză consemnele de „dispersare sistematică şi imediată” a manifestanţilor care încercau să se regrupeze, utilizând tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

„Palestina va trăi! Palestina va învinge!” se putea auzi. Pe bulevardul Barbes, un grup de 100 de persoane scandau „Israel asasin!”. Drapele palestiniene erau agitate sau purtate pe umeri. „Franţa este singura ţară democrată care a interzis aceste manifestaţii”, au protestat avocaţii Asociaţiei palestinienilor din Ile-de-France.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Londra, mii de persoane au manifestat în centrul oraşului, cerând guvernului britanic să intervină pentru a face să înceteze operaţiunea militară israeliană, relatează AFP citată de Agerpres.

În Germania, mii de persoane au răspuns apelului unor colective propalestiniene şi au manifestat la Berlin şi în alte oraşe. În capitala ţării, trei manifestaţii au fost autorizate pentru sâmbătă, dintre care două în cartierul popular Neukölln, în sudul oraşului.

Având cuvântul de ordine „Marş al poporului palestinian pentu libertate şi revenire”, mii de persoane s-au adunat în Hermannplatz, piaţa centrală a cartierului, agitând drapele turceşti şi palestiniene, precum şi pancarte care invitau la „boicotarea Israelului”. Manifestanţii scandau „Eliberaţi Gaza!”, „Salvaţi Sheikh Jarrah’!”, cartier din Ierusalimul de Est, unde familii palestiniene sunt ameninţate cu evacuarea de colonişti israelieni.

La Madrid, circa 2.500 de persoane au defilat în linişte. „Tăcerea unora este suferinţa altora”, „Ierusalimul – capitala eternă a Palestinei!”, se putea citi pe bannere şi pancarte agitate de manifestanţi. „Acesta nu este un război, este un genocid!”, scandau ei îndreptându-se dinspre gara Atocha spre piaţa Puerta del Sol.

„Ei sunt pe cale să ne masacreze. Suntem într-o situaţie în care Naqba („catastrofa”, în arabă) se desfăşoară în plin secol XXI”, a declarat pentru AFP Amira Cheikh-Ali, 37 de ani, fiica unor refugiaţi palestinieni, referindu-se la acest termen utilizat pentru a desemna exodul palestinienilor după crearea statului Israel în mai 1948.

La Varşovia, circa 300 de persoane, în principal palestinieni stabiliţi în Polonia, au manifestat în faţa Ambasadei Israelului. Cu drapele palestiniene în mână, ei agitat pancarte cu înscrisul „Stop holocaustului palestinienilor!” şi „Ierusalim – capitala Palestinei!”, scandând sloganuri în favoarea „Palestinei libere”.

În Tunisia, manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe. Sute de manifestanţi înfăşuraţi în drapele palestiniene s-au adunat în centrul Tunisului, defilând apoi pe bulevardul Habib Bourguiba, sub supravegherea poliţiei.

Printre sloganurile manifestanţilor, care au încălcat izolarea în vigoare până duminică, se putea auzi:“Tunisieni şi tunisiene susţineţi Palestina!” şi “Poporul vrea să incrimineze normalizarea cu Israelul!”.

Mii de protestatari din Statele Unite au ieşit sâmbătă în stradă pentru a manifesta în sprijinul palestinienilor în ciocnirile aflate în curs cu Israelul, în aceeaşi zi în care preşedintele Joe Biden a discutat telefonic cu ambele părţi implicate în violenţele care au escaladat în ultima săptămână, transmite duminică AFP.

Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat în special în New York, în cartierul Brooklyn, scandând “Palestina liberă” şi fluturând steaguri palestiniene.

Mitinguri au fost organizate şi în alte oraşe americane, inclusiv la Boston şi Washington.

“Palestinienii au dreptul să trăiască liber şi copiii din Gaza nu trebuie ucişi”, a opinat Alison Zambrano, o studentă de 20 de ani care a venit din statul învecinat Connecticut pentru a manifesta la New York.

″Îi spun domnului Biden şi guvernului său să înceteze să mai susţină crima. Susţineţi victimele, încetaţi opresiunea”, a adăugat Mashhour Ahmad, un palestinian în vârstă de 73 de ani, care locuieşte în New York de 50 de ani.

Preşedintele Joe Biden i-a comunicat sâmbătă “profunda sa îngrijorare” premierului israelian Benjamin Netanyahu după escaladarea violenţelor în Israel şi Gaza, comunicând, de asemenea, preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas că Hamas trebuie să ”înceteze să mai lanseze rachete”.

Foto: captură video

Politica