joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

11 olteni au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe

De la începutul anului și până acum, potrivit DSP Olt, 11 persoane au ajuns la spital în urma mușcăturilor de căpușe.

Aceștia s-au prezentat în Serviciile Specializate ale S.J.U. Slatina și Spitalului Municipal Caracal.

Borelioza, boala infecțioasă produsă prin înțepătura de căpușe ce are drept agent etiologic o spirocheta poate avea consecințe foarte grave dacă nu se intervine la timp pentru înlăturarea acarianului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt recomandă populației o serie de măsuri de prevenție în acest sens:

–        evitarea zonele cu iarbă și arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare;

–        în situația  în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea unor  haine deschise la culoare, pentru a face cât mai ușor vizibile insectele, inclusiv căpușele;

–        se recomanda aplicare de spray-uri împotriva insectelor;

–        se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului, la întoarcerea din drumeții;

–        se recomandă   verificarea  și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar, împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.

De asemenea, creșterea numărului de îmbolnăviri  transmise prin căpușe este favorizată de schimbările  climatice (fluctuații de temperatură,  precipitații abundente ) și vegetație.

În cazul copiilor, borelioza prezintă, de cele mai multe ori, aceleași simptome că și adulții. Erupțiile cutanate specifice apar la circa 90% dintre copii, dar, boala se poate manifesta în lipsa acestora după luni sau ani distanța de la momentul înțepăturii.

Simptome care apar frecvent în cazul copiilor sunt:

•        oboseală;

•        dureri articulare și musculare;

•        febră;

•        alte simptome asemănătoare gripei.

Copiii pot fi, însă, mai vulnerabili, deoarece nu au o atenție distributivă, atunci când se joacă în natură, în spații acoperite cu iarbă sau cu animalele de companie. În plus, nu știu să exprime clar probleme de sănătate pe care le au, fiind necesară supravegherea comportamentului acestora, verificarea hainelor și a pielii, pentru a detecta apariția unor erupții cutanate.

foto: turnusfatului.ro

Politica