miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Voluntar la vaccinare


Centrul de vaccinare din incinta stadionului Ion Oblemenco și-a deschis porțile încă de luni, iar la prima vedere „Maratonul Vaccinării”, pare să fie un concept de succes cu o bună organizare, aceasta și datorită implicării voluntarilor. „Jurnalul Olteniei” s-a alăturat acestora.

Cadre medicale, cadre militare, poliție locală și voluntari ai Universității din Craiova sau ai Universității de Medicină, stau la dispoziția tuturor celor care vor să se vaccineze fără programare, având nevoie doar de cartea de identitate și 15 minute la dispoziție.

Marți dimineață și jurnaliștii craioveni s-au alăturat ca voluntari și au îndrumat și ajutat cetățenii în procesul de vaccinare. Intre ei, si eu. Pentru mine, experiența a fost una specială. In primul rând prin prisma felului în care m-a surprins implicarea tuturor, dar și rapididatea procesului de vaccinare. Asta m-a convins sa trec din „tabăra voluntarilor” în cea a „vaccinaților”. Mi-am luat prima doza de Pfizer. Si pentru că nu au fost efecte adverse, doar o mică durere de braț, o aștept cu nerăbdare pe cea de-a doua.


Așa cum spuneam, organizarea este la un nivel ridicat, de la cei care primesc oamenii la intrare și îi ajută să completeze minuțios fișele de vaccinare, până la cadrele militare care introduc în sistem datele persoanelor care urmează să se vaccineze, sau asistenții medicali care oferă până și dreptul fiecărui om de a alege persoana care va urma să o vaccineze, asistent medical, cadru militar certificat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Atunci când vin, oamenii nu pleacă doar vaccinați, pleacă cu o experiență. << M-am simțit protejat, m-am simțit în siguranță, am simțit că sunt oameni de calitate>>. Am avut o experiență care m-a emoționat ieri. Au venit 3 doamne, toate din aceiași familie. S-au vaccinat și au spus: << Știți ce? Noi am venit cu soțul, care ne-a adus cu mașina. Eu mă duc să-l aduc și pe el. E atât de frumos aici, de ce să nu vină și el să se vaccineze>>. Despre asta este vorba, despre oameni care vin cu familiile, despre oameni care se pot vaccina mai simplu. Rapelul este obligatoriu după minim 21 de zile. Important este să fie făcut tot cu Pfizer. Rapelul se face doar cu buletinul și se poate face în orice alt centru, chiar și din afara Doljului”, a declarat Ramona Dinulescu, medic coordonator al centrului de vaccinare.

Un rol important în desfășurarea procesului de vaccinare îl au voluntarii. Aceștia, fie studenți ai Facultății de Medicină, fie ai Universității din Craiova, sunt foarte dinamici și prezenți atât la centrul de vaccinare cât și în oraș, aducându-le oamenilor informații despre centrul deschis non stop. „Sunt voluntar de luni, de la 8 dimineața de când s-a deschis maratonul vaccinării și venim în ture. Fiecare dintre noi stăm cât putem. Luni am stat cu totul 8 ore și astăzi probabil la fel. Majoritatea celor care vin sunt hotărâți să se vaccineze, iar pentru informații suntem aici și noi și domnul doctor care le stă mereu la dispoziție. Organizarea este foarte buna în opinia mea”, a declarat Bianca, voluntar al centrului de vaccinare și studentă a facultății de medicină.

Oamenii vor o viață normală

Oamenii care vin să se vaccineze au ca principal motiv ceea ce ei numesc „normalitatea”, menționând că își doresc atât să fie protejați cât și să revină cât mai repede la o viață normală.

” Venim să ne vaccinăm pentru a fi protejați în fața virusului dar și pentru a ajunge mai repede la o viață normală. Toată lumea s-a săturat iar cifrele, de când a început vaccinarea spun totul. Știm și teoriile conspirației, dar nu credem în ele și dacă credem, ne asumăm” a declarat un cuplu din Craiova, venit la centul de vaccinare marți dimineață.

Până marți la ora 11:30 au fost vaccinate aproximativ 1500 de persoane, dintre care peste 240 doar marți, la primele ore ale dimineții. Organizatorii au speranța că până la sfârșitul maratonului se vor vaccina cât mai mulți doljeni, dar și oameni care tranzitează Craiova.

Politica