vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalele private, obligate să afişeze la vedere tarifele percepute

Noul contract-cadru 2021/2022, pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prevede ca spitalele private care primesc bani de la stat pentru serviciile medicale să afişeze la vedere tarifele percepute pentru internare. Propunerea de transparentizare nu include şi spitalele de stat.

Sunt vizate 349 de spitale private care au încheiate astfel de contracte cu casele de asigurări de sănătate. Aceasta înseamnă 7% din paturile de spital din unităţile private şi de stat din întreaga ţară. 378 de spitale sunt publice. Dacă propunerea va fi acceptată, instituţiile sanitare private vor fi obligate să afişeze la vedere la sedii şi pe site-urile proprii tarifele percepute pacienţilor pe durata internării.

Dacă va fi aprobată, prevederea ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat şi se percepe şi în prezent în spitalele aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări. Propunerea vizează reglementarea şi transparentizarea acestei contribuţii astfel încât pacientul să beneficieze de mai multă predictibilitate a costurilor atunci când accesează servicii medicale la spitalele private”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Tănase a adăugat că, înainte de a lua o decizie, pacientul poate solicita costuri estimative şi de la alte spitale, alegând oferta care îl avantajează. ”Costul este estimativ, fireşte, pentru că, poate pentru o intervenţie chirurgicală este prevăzută o zi de servicii în ATI, şi atunci lucrurile se pot complica şi costurile se pot majora”, a mai spus Mihaela Tănase. 

Reprezentanţii pacienţilor admit că propunerea reprezintă un pas înainte către transparentizare, dar ea ar trebui să vizeze şi spitalele de stat. Şi acolo ar trebui ca aceste costuri să fie afişate, scrie adevarul.ro

”Noi ne dorim ca şi în spitalele de stat să se afişeze aceste costuri. Şi vă spun şi de ce nu se afişează: pentru că decontările nu sunt făcute la adevărata valoare a serviciilor medicale. De aceea şi în privat – deşi tratamentele de chimioterapie şi radioterapie în cancer sunt gratuite – percep anumite taxe ca să ajungă la valoarea reală a serviciului acordat pacienţilor. Noi am cerut de multe ori decontarea corectă a serviciilor medicale şi nu ni s-a răspuns niciodată. Se folosesc în continuare acele DRG-uri depăşite de ani de zile. Trebuie spus că se poate şi jongla cu acele DRG-uri. E clar că nu se doreşte o afişare corectă şi o decontare corectă a serviciilor medicale, nici la stat, nici la privat. De aceea spitalele de stat internează mai mult decât este cazul, ca să-şi scoată banii care le lipsesc, iar cele private impun tarife hoteliere, tot ca să-şi acopere serviciile medicale. Dacă s-ar face o decontare reală a serviciilor medicale, nu ar mai putea fi vorba de aceste costuri în plus”, subliniază Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.    Plus că am putea avea şi surprize.

”Este posibil să constatăm că, la privat, în unele cazuri, costurile sunt mai mici decât la stat. Ar putea apărea şi acest paradox, pentru că ştim sigur că privatul este interesat să atragă cât mai mulţi pacienţi”, a conchis Irimia. 

Politica