vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca

Francezul Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă a UE, a anunțat, duminică, faptul că Uniunea Europeană nu a reînnoit comanda sa pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca dincolo de luna iunie, când expiră contractul în vigoare, informează agenția Reuters, citată de Hotnews.

„Nu am reînnoit comanda după luna iunie. Vom vedea ce se întâmplă”, a declarat Breton, adăugând că a fost „un vaccin foarte bun”.

Pe 6 aprilie, Thierry Breton a acuzat explicit compania farmaceutică anglo-suedeză pentru ratarea țintelor de vaccinare în Uniunea Europeană din cauza livrării cu țârâita a serurilor: „Pot spune că problemele pe care le-am experimentat se datorează exclusiv eșecului AstraZeneca de a livra vaccinurile. În primul trimestru, noi am primit doar un sfert din doze”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 26 aprilie, Comisia Europeană anunța că a demarat acțiuni juridice contra AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul pentru furnizarea de vaccinuri contra COVID-19 și nu a avut un plan „viabil” pentru asigurarea la timp a livrărilor.

Imunizarea cu produsul AstraZeneca a fost afectat și de efectele secundare ce pot apărea, în cazuri foarte rare, după vaccinare. Totuși, serul nu a fost interzis, în condițiile în care s-a considerat că beneficiile depășesc riscurile.

În România, până duminică se vaccinaseră circa 427.159 de persoane cu AstraZeneca, dintre care 214.172 cu două doze.

Lipsa de interes pentru acest vaccin a permis României să ofere cu titlu gratuit Republicii Moldova sute de mii de doze AstraZeneca.

Comisia Europeană a aprobat un nou contract cu Pfizer/ BioNTech ce garantează blocului comunitar 1,8 miliarde de doze de vaccin contra COVID-19.


Politica