Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Sorin Cîmpeanu: Riscul pentru elev este mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat

Publicat

pe

Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune.

Întrebat dacă profesorii care nu s-au vaccinat vor fi dați afară, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că nu a vorbit și nu va vorbi de această posibilitate. „Am încredere în profesori că în cele din urmă vor înțelege cu toții”, a punctat ministrul, la Digi24.

Este evident că riscul pentru elev este mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat, dar dacă merită asumarea acestui risc „este un calcul pe care îl facem fiecare dintre noi”, a spus ministrul.

„Beneficiile educației sunt mult mai mari. Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar).

Însă,  soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă, mai spune ministrul.

„Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero! Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul crede că profesorii ar trebui să fie mai deschiși la argumentele științei. „Mai ales după o perioadă atât de lungă de criză pot să înțeleg frustrările, expunerea la fake news și la manipulare, pot să înțeleg aceste lucruri și pot să  înțeleg că e nevoie de timp și de perseverență, e nevoie de persoane credibile – cele cu competențe în domeniul medical – care trebuie să risipească aceste semne de întrebare pe care până și cadrele didactice le au. Deși cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, acesta nu exclude posiblitatea de a propune modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății, pentru ca elevii să poată reveni în școli chir dacă incidența din localitățile unde învață trece de 1 la mie. Există însă o condiție: trendul descendent al pandemiei să fie clar.

„Dacă se confirmă trendul descendent –  acum avem puțin peste 1.000 de localități cu rată de infectare de peste 1 la mie, oricum nu mai avem niciun județ peste 3 la mie și nicio localitate în carantină – și nu vor fi zero localități sub rata de infectare sub 1 la mie, vor fi 20-30-50-100-200-300, dar trendul descendent va fi confirmat, atunci ne vom considera îndreptățiți să propunem prezența fizică în toate școlile, prezență fizică sub și peste 1 la mie, coroborat – repet, îmi doresc foarte mult – cu un progres important al ratei de vaccinare al personalului din învățământ”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.