joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Înviere la Cozia. Înghesuiți, cu măștile sub nas


Găsirea unei camere libere în stațiunile vâlcene de pe Valea Oltului, în săptămâna dinaintea Paștelui a fost o adevărată corvoadă pentru turiștii care voiau să-și petreacă vacanța în zonă. Cu toate acestea, sâmbătă seara, străzile stațiunilor erau goale. Unde erau toți turiștii? Adunați în același loc.

Stațiunile Călimănești și Căciulata, de pe Valea Oltului, au fost pline în acest weekend, cu ocazia sărbătorilor Pascale. Principala atracție a fost Mănăstirea Cozia, unde la slujba de Înviere au fost aproximativ 800-1000 de oameni. Profitând de vremea bună, turiștii s-au înghesuit atât în stațiuni cât și la Mănăstire. Nici ploaia pornită înainte de începerea slujbei nu i-a facut pe turiști să renunțe la participare. Majoritatea s-au adunat încă de la ora 21 00 în jurul mănăstirii, pentru plimbare și fotografii.
“Venim aici de câțiva ani. Doar anul trecut n-am venit, pentru ca a fost lacătul pus pe mănăstire din cauza Covid. Nici războiul n-a pus lacătul pe această mănăstire. Anul acesta am fost bucuroși că putem participa la slujbă”, a spus unul dintre turiști.
Reprezentanții mănăstirii s-au ocupat cât au putut de bine de primirea oaspeților, chiar amenajând în curtea mănăstirii un spațiu închis cu panouri transparente pentru susținerea slujbei, spațiu în fața căruia au așezat mai multe bănci, pe care oamenii ar fi trebuit să se așeze, în mod normal, păstrând deja bine cunoscuta distanțare socială. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat. Oamenii s-au înghesuit la propriu pe aceste bănci dar și în picioare, până când au luat Sfânta Lumină dar și Sfintele Paști. Deși toată lumea purta măști, fie pe toată fața, fie sub nas, distanțarea socială a fost o utopie. Jandarmii, prezenți la rândul lor la mănăstire, încercând să păstreze ordinea au fost destul de permisibili dat fiind contextul pașnic al adunării.
Așdar, sâmbătă seara, stațiunile de la intrarea pe Defelieul Oltului păreau pustii, străzile goale și liniștea urmând să se aglomereze o dată cu apropierea de Cozia, unde sutele de mașini parcate, dădeau de înțeles că la prima bătaie de clopote care anunța începutul slujbei de Înviere, participau aproape o mie de oameni, care vaccinați sau nu, cu măsuri de protecție sau nu, n-au vrut cu niciun preț să lipsească de la slujba susținută la mănăstire.

Politica