vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biserica Ortodoxă Română vrea ca toți creștinii să sărbătorească Paștile în aceeași zi: Biserica Ortodoxă Rusă se opune

Din 2025, toți creștinii au putea sărbători în aceeași zi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos! Președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Cardinalul Kurt Koch, și-a arătat susținerea față de ideea ca ortodocșii și catolicii să lucreze la un acord asupra unei date comune pentru celebrarea Paștelui. Un reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a declarat că o dată comună pentru Paște ar putea fi un semn de „încurajare” pentru mișcarea ecumenică.

Patriarhia Română este de acord cu această propunere, dar se lovește de refuzul Bisericii Ortodoxe Ruse, precizează Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„E vorba de o mâhnire în lumea creștină, de a nu sărbători împreună cea mai importantă sărbătoare creștină, este o problemă de calendar, nu de dogmatică. Decizia aceasta nu vine de la Biserica Ortodoxă Română, nu pentru că ea nu ar putea să facă lucrul acesta, ci pentru că pune deasupra acestei probleme problema unității ortodoxiei. Ortodoxia e preferabil să rămână unită în jurul celei mai importante sărbători.”, a declarat Vasile Bănescu la Digi 24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O parte dintre bisericile ortodoxe, în frunte cu cea rusă, au refuzat să accepte schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Bănescu spune că, deși Biserica Ortodoxă Română a făcut trecerea la calendarul gregorian, sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian și Paștele după cel iulian.

El a precizat că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori „în mod evident ca si alte biserici ortodoxe să vină în actualitatea calendaristică. Din păcate exista rețineri, să nu zic poziție destul de fermă a bisericilor ortodoxe rămase pe calendar iulian”, spune reprezentantul Patriarhie Române, precizând că există o temere a Bisericii Ortodoxe Ruse că, o eventuală unificare va crea „un tumult” în rândul credincioșilor.

Politica